Därför höjer Finland krigsberedskapen

Uppdaterad
Publicerad

Finland har behållit den allmänna värnplikten i motsats till Sverige. Nu tänker Finland dessutom höja krigsberedskapen med 50.000 man på grund av oron i närområdet, främst i Ukraina och Krim. Det var ett nytt budskap i den senaste försvarsredogörelsen.

Jägarbrigaden i Sodankylä är Finlands nordligaste militära förband. Här tränas 1.200 värnpliktiga årligen till krigföring i arktiskt klimat.  

Att avskaffa värnplikten såsom Sverige gjorde för sex år sedan har aldrig varit aktuellt i Finland. Försvarsviljan är stor.

”Kvinnor bör göra värnplikten”

Enligt den senaste opinionsundersökningen som det finska försvaret låtit göra vill fyra av fem finländare behålla den allmänna militära tjänstgöringen. För finska män är lumpen en plikt, för kvinnorna är det frivilligt.

– Jag gör det här för att jag vill värna om jämställdhet. Om män förväntas göra militärtjänstgöring så tycker jag att också kvinnorna ska göra det. Det är en plikt, säger Seila Pihanurmi som gör lumpen i Sodankylä. 

”Läget i Ukraina påverkar oss”

Hon har inga ambitioner att bli en yrkessoldat men vill kunna försvara sitt land i tider som hon upplever har blivit oroligare. 

– Läget i Ukraina påverkar oss på nära håll och inte heller EU är så stabil som under de gångna åren. Därtill har vi läget i Mellanöstern, förklarar hon.

Jägarbrigaden i Sodankylä är Finlands nordligaste militära förband.

Och hon är inte ensam om att känna av oron i världen. Det finska försvaret har reagerat på krisen i Krim och Ukraina, som man räknar tillhör Finlands närområden. Den finska regeringen vill utöka antalet soldater från 230.000 till 280.000 i händelse av krig. Det var ett tydligt budskap i försvarsredogörelsen nyligen.

Samövar med I 19 i Arvidsjaur

– Kriserna i Krim och Ukraina visar att Ryssland är beredd att använda sin militära styrka för att nå sina mål. Vi upplever inget militärt hot från Ryssland just nu men de här kriserna visar vad Ryssland är kapabel till och det måste vi också kunna bemöta, säger biträdande kommendören Timo Mäki-Rautila på Sodankylä brigad. 

Hans brigad deltar i samövningar med militära förbandet från I 19 i Arvidsjaur då och då. Det militära samarbetet med Sverige är viktigt i dessa orostider säger den biträdande kommendören.

– Båda länder drar nytta av samarbetet. Prestationsförmågan blir bättre, samarbete är effektivt och vi båda kan dessutom spara i kostnaderna, säger Timo Mäki-Rautila från brigaden i Sodankylä. 

Vet var fienden kommer ifrån

Mikael Saarinen gillar att göra lumpen i Sodankylä. 

– Det här är roligt och man får öva på sådant som aldrig skulle gå i det civila livet, säger han.

Tror du att du kommer att få kriga på riktigt någon gång?

– Det är dystert i dessa tider tycker jag så man vet aldrig. Jag tänker på hotet från Ryssland och att nu även EU börjar krackelera. 

Får de värnpliktiga lära sig att hotet kommer från öst, från Ryssland?

– Det säger man inte officiellt här men det lär jag mig via mitt eget sociala nätverk. Berättelser inom familjen bland andra, säger Seila Pihanurmi. 

– Det är klart att fienden kommer från öst, säger Mikael Saarinen, det är ju därför vi är här.

Här kan du se hela inslaget om hur Finland vill höja sin krigsberedskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.