Foto: TT

Varnar för dåliga isar: ”Väntar på en liten katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Isarna i Kirunas fjäll och skogar är svaga då mängder av snö lagt sig och värmt upp isen underifrån. – Vi väntar på en liten katastrof just nu, säger Anders Morell, sekreterare på Kirunas fjällsäkerhetskommitté.

Höstens varma dagar i kombination med en snöig vinter har gjort att isarna i Kirunas fjäll och skogar är svaga och rent av farliga att vistas på.

Enligt Anders Morell har ett flertal fastkörningar och tunna isar rapporterats längs Torneälven och i Kalix älvdal, ändå upp till norska gränsen samt i östra kommundelen.

– Det var fina isar i början av vintern, men då det kom mycket snö och la sig på tunn is så värms det upp underifrån och isarna blir svaga, säger Anders Morell.

Farligt för ”söndagskörare”

En del småbäckar har inte heller någon is över sig utan endast ett snötäcke. Kiruna kommun har inte heller kunnat pista alla skoterleder som man tänkt på grund av de svaga isarna.

– De som vistas mycket i fjällen har ju koll på detta och borrar och knackar. Medan de som söndagskör är inte vana vid att det kan vara så här på höstarna beroende på hur vädret har blivit. Vi väntar på en liten katastrof just nu, säger Anders Morell vid Kirunas fjällsäkerhetskommitté.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.