Fler strömavbrott väntas

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals kunder har sedan torsdagskvällen varit utan el. Under fredagsmorgonen var över 4.000 kunder drabbade.

Strömavbrotten beror på en besvärlig väderlek på många håll. Under natten mot fredagen har antalet drabbade varierat mellan 2.000-4.000. Strax innan klockan 8.00 på fredagsmorgonen hade antalet strömavbrott stigit till 18, med 4.375 drabbade kunder.

– Det har varit väldigt hårda vindar och snöoväder som ställt till det. Vi har väldigt mycket folk ute som försöker hitta felen så snabbt som möjligt, säger Lars-Åke Linander, pressekreterare vid Vattenfall.

Strömlöst i Norrbotten

Plusgrader med blötsnö som tynger ner både kraftledningarna och träd intill dem gör situationen än värre. Avbrotten har främst drabbat orter i kommunerna Jokkmokk, Gällivare och Pajala.

 – Vi har en förhoppning att vi ska kunna avhjälpa merparten av de som är drabbade under fredagen, men prognosen för lördagen ser inte så jätteljus ut. Det är mycket hårda vindar och snöoväder och vi kommer vara aktiva under hela helgen. Vi får räkna med att det kommer vara lite strömavbrott under lördagsdygnet, säger Lars-Åke Linander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömlöst i Norrbotten

Mer i ämnet