Säkerhetsincidenterna ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet så kallade säkerhetsincidenter ökar inom flygvapnet i både Sverige och Finland. Det kan vara frågan om spionage, men även om något annat och allt måste utredas, enligt flygcheferna för övningen Ruska 2016 som pågår just nu.

Det är första gången som det svenska flygvapnet deltar i en finsk flygövning och det är en del av det fördjupade militära samarbetet mellan länderna.

Sex JAS-plas, sex F 18 Hornet, ett Herculesplan och ett lednings-och radarplan, ASC 890, deltar i övningen som äger rum på finskt territorium  med stöd av en bas på F 21 i Luleå.

”Hög militär förmåga”

Flottiljchefen Carl-Johan Edström är hittills mycket nöjd med samarbetet som motiveras av det nya säkerhetsläget i närområdet. Och då handlar det främst om Rysslands agerande.

– Vad de som är intresserade av övningen ser är två länder som är alliansfria EU-medlemmar och som har väldigt lätt för att samarbeta. Dessutom ser de att det är två länder som har en väldigt hög militär förmåga och det är bra, säger Carl.-Johan Edström.

– Samarbetet går väldigt bra. Det finns inga frågor där vi inte är överens. Vi jobbar bra tillsammans, säger Tomi Böhm, kontingentchef för det finska flygvapnet.

Säkerhetsincidenter ökar

F 21-chefen berättade i samband med övningen att de rapporterade så kallade säkerhetsincidenterna har ökat under de senaste åren även för flygvapnet.

– Vi har ett ökat antal säkerhetsincidenter och det handlar om allt från vad vi gör till våra system, säger han.

Carl-Johan Edström, Flottiljchef vid F21 i Luleå, är hittills mycket nöjd med samarbetet med Finland.

Hur stor är ökningen?

– Det är en tydlig trend uppåt. Jag vet inte om det är en ökning med 20 procent eller med 50 procent. Jag har ingen siffra på det just nu, men det är en tydlig ökning.

Det kan vara spionage, men det kan också vara något annat och allt måste utredas?

– Ja, precis. Så kan man säga. Men jag vill absolut inte gå ut och spekulera i sådana saker, säger Carl-Johan Edström.

Hans finske kollega Tomi Böhm känner igen trenden från sitt hemland.

– Vi har samma utveckling hemma hos oss. Det är inte så långt till Finland från Sverige och samma incidenter händer där, säger Tomi Böhm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.