Följde inte partilinjen – avsätts som vice gruppledare

Uppdaterad
Publicerad

Kalixpolitikern Agneta Lipkin (S) är på väg att avsättas som vice gruppledare för socialdemokraterna i region Norrbotten för att hon inte ville följa partilinjen.

Det handlar om den så kallade partipiskan, de etiska riktlinjer, som alla s-kandidater måste skriva på innan de hamnar på en valsedel i Norrbotten, och om de interna spelreglerna för s-gruppen i region Norrbotten.

”Majoritetsbeslut gäller”

I förväg förbinder sig alla kandidater att följa de beslut som partidistriktet och regiongruppen fattat.

”Jag är införstådd med att jag inte kan kvarstå i mina uppdrag om jag av något skäl väljer att inte följa dessa riktlinjer” står i den sjätte och sista punkten.

Och i de interna spelreglerna står det så här:

”När ett beslut har fattas gäller majoritetens uppfattning. Beslut som har fattats i gruppen ska respekteras.”

Avsätts som gruppledare 

Kalixpolitikern Agneta Lipkin (S) tvingades stanna hemma vid två regionstyrelsemöten i rad för att hon inte ville följa partilinjen när det gäller att röntgenläkarna på sikt kan försvinna från Kalix och Kiruna sjukhus. Nu ser det ut som om kommer att avsättas som vice gruppledare.

– Det finns en diskussion i vår grupp i och med att hon inte kunde följa gruppens beslut. Saken kommer säkert att prövas. Som ledare för en grupp ska man vara överens om tagen och inte ställa sig på sidan om, säger regionrådet och gruppledare Anders Öberg (S).

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Agneta Lipkin för en kommentar, utan att lyckas nå henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.