Folkomröstning på gång

Publicerad

Det ser ut att bli en folkomröstning i Norrbotten om en storregion, enligt sjukvårdspartiets ledare Kenneth Backgård vars parti redan samlat in två tredjedelar av de namn som krävs.

I dag utsåg landstinget arton ledamöter som ska sitta i styrgruppen och i olika arbetsgrupper i arbetet med en storregion.

Det extrainsatta mötet gick rekordsnabbt och tog bara tio minuter.

Bojkottar grupperna

Men när det gäller åtta av platserna så fick det bli speciallösningar eftersom sjukvårdspartiet och moderaterna bojkottar det arbetet.

Och tillsammans med folkpartiet reserverade sig de två partierna också mot dagens beslut.

– Vi ville avblåsa alltihopa, bland annat  i väntan på att vår överklagan till förvaltningsrätten behandlats, men det fattade de beslut om i alla fall, säger Kenneth Backgård (NS) och fortsätter:.

– Det tragiska är att de snabbar på och har så bråttom när de vet att nio av tio är emot en storregion.

Folkomröstning på G

Samtidigt samlar sjukvårdspartiet in namn för en folkomröstning i Norrbotten.

Det krävs 19 300 namn för att få upp frågan på bordet och fram till i dag har ungefär två tredjedelar av namnen samlats in.

– Vi har två månader kvar och jag  är helt övertygad om att vi klarar det och jag tror att det blir svårt för regeringen att genomföra storregionen om nio av tio i Norrbotten är mot den i en folkomröstning, säger Kenneth Backgård.

– Men landstingsledningen kör väl på så länge man kan. Det är den gamla vanliga taktiken att köra in i väggen.

”Inte vår fråga”

Landstingsrådet Maria Stenberg (S) kan inte förstå varför en folkomröstning skulle spela någon roll i frågan om en storregion.

– Frågan är inte för oss att bestämma. Vi kan inte folkomrösta om en fråga som riksdagen och regeringen  avgör och inte vi. Då måste det bli en folkomröstning i hela landet.

– Det enda vi gör är att vi ska svara på en remiss på ett betänkande, säger hon.

Remissvaret på indelningskommitténs betänkande, från bland annat landstinget, ska vara inlämnad den 6 oktober.

– Då kommer vi att svara att majoriteten av landstingsfullmäktige är positiv till en förändrad regionindelning, säger Maria Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.