Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pajalas kommunalråd om de tuffa besparingarna. Foto: Filip Hannu/SVT

Föreslagna besparingar i Pajala räcker inte – nio miljoner saknas

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka beslutas det om Pajalas tuffa sparpaket. Men politikerna har backat från konsultens utredning och äldreomsorgen kommer att göra ett underskott med nio miljoner.

Pajala kommun har stora problem med ekonomin och under måndagen väntas kommunfullmäktige besluta om ett stort sparpaket på drygt 30 miljoner kronor.

Bland annat väntas badhuset och förskolan i Junosuando stängas. Men äldreomsorgens minus på 21 miljoner är inte löst eftersom politikerna backade från sin beställda utredning.

Varför de backade hör du mer om i klippet ovan.

Backade från rapport

En konsult fick i uppgift att undersöka hur äldreomsorgen skulle lösa sitt underskott på 21 miljoner kronor och lade fram en rad förslag.

De stora besparingarna skulle göras genom att lägga ner äldreboendena i Tärendö och Junosuando. Men när politikerna lade fram sina förslag var de borta.

Kvar i budgetförslaget finns fortsatt stora besparingar och det menar kommunalrådet, Ulrica Hammarström (S) till stor del handlar om ökade pensionskostnader.

– Det är en ganska stor del av vår budget som ska sparas och det är ingen som tycker det är kul men det är vårt uppdrag. Vi lägger 20 miljoner mer på pension jämfört med två år tillbaka. Bara det är hela socialens underskott, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.