– Det är olyckliga omständigheter som lett till det här, säger Eva Quist, ordförande för Företagarna i Norrbotten.

Företagarna fick betalt två gånger

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har dragit in ett stöd på 170 000 kronor till Företagarna i Norrbotten för att en projektledare i ett EU-projekt fått betalt två gånger.

Länsstyrelsens indragna stöd är en av förklaringarna till Företagarna i Norrbottens ekonomiska problem. Förra året blev underskottet totalt 870 000 kronor, enligt bokslutet som redovisades vid årsstämman i maj.

Fick dubbelt betalt

Förklaringen var att en anställd projektledare även fakturerade länsstyrelsen 70 000 kronor i månaden för ett annat EU-projekt som denne var delaktig i.

Projektledaren tog alltså betalt av länsstyrelsen två gånger.

Inget oegentligt

EU-projekten delfinansierades av länsstyrelsen som alltså krävde tillbaka 170 000 kronor, enligt länsrådet Johan Antti för att projekten ändrat karaktär och att en upphandling av externa tjänster borde ha gjorts.

– Det är olyckliga omständigheter som lett till det här, men vi lät våra revisorer göra en specialgranskning av EU-projekten och de kom fram till att inget oegentligt hade skett, säger Eva Quist, ordförande för Företagarna i Norrbotten.

Företagarnas avgående regionchef Ingela Lekfalk hade inget med det indragna stödet att göra. Hon tillträdde sin tjänst tre månader efter länsstyrelsen krävde återbetalning av stödet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.