Företagsbot för Vattenfall: ”En bra signal”

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall har dömts till 50 000 kronor i företagsbot för att koncernen grävde sönder Jokkmokks största fornminne sommaren 2015.

Det var Ajttes chef i Jokkmokk, Kjell Åke Aronsson, som sommaren 2015 slog larm om att Vattenfalls entreprenör grävt sönder ett 400 år gammalt fornminne – den gamla samiska handelsplatsen.

”Det är rimligt”

Länstyrelsen gjorde en åtalsanmälan för brott mot fornminneslagen och nu har domen kommit. Vattenfall ska betala 50 000 kronor i böter för tilltaget och ett av domskälen är att koncernen är ansvarig för hela kedjan, även om en entreprenör står för själva grävandet för att lägga ner en ny kabel.

Förstörda fornlämningar

– Jag tycker att det är rimligt. Det var ju ett ganska anmärkningsvärt ingrepp man gjorde när man grävde ett 100 meter långt kabeldike rätt igenom det gamla fornminnet, säger han.

Vad betyder domen på sikt?

– Det är en bra signal för Vattenfall och andra företag. De måste tänka efter först, annars kan det bli böter. Jag hoppas att Vattenfall lärt sig någonting av det här, säger Kjell-Åke Aronsson.

Ingen överklagan

Roger Lindmark, Vattenfalls kommunikationsansvarige i norr, säger till SVT Nyheter Norrbotten att energikoncernen lärt sig en läxa.

– Det blev fel och vi är ansvariga för det. Vi kommer inte att överklaga domen, utan vi har ändrat våra rutiner så att det här aldrig ska kunna hända igen, säger han.

Enligt Ajttes chef Kjell-Åke Aronsson är kabeldiket igengrävt nu.

– Men marklagret där kabeldiket var är omrört så den delen är förstörd, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förstörda fornlämningar

Mer i ämnet