Arkivbild. Bilden har inget samband med händelsen. Foto: TT

Herkulesplan tvingades nödlanda

Uppdaterad
Publicerad

Ett Herkulesplan fick under onsdagens stora flygövning på F21 problem mitt uppe i luften.

Vid halv ett-tiden i dag fick SOS Alarm in ett larm om en flyghändelse på F21 i Luleå. Ett Herkulesplan hade fått elproblem och lett till att rökutveckling uppstod i kabinen. Flygledaren larmade då SOS Alarm om felet.

– Vid den här typen av varningslarm är detta en rutinåtgärd då den kommunala räddningstjänsten och F21:s räddningstjänst blandas in, säger Louise Levin, informationschef på F21.

Ingen skadad

Drygt 20 minuter efter larmet kunde Herkulesplanet landa på Kallax i Luleå. Ingen person kom till skada och den kommunala räddningstjänsten kunde vända hemåt.

– Vi skickade ut resurser som ambulanser och räddningstjänst, men det fanns inget vårdbehov så våra resurser åkte tillbaka, säger en operatör vid SOS Alarm till SVT Norrbotten.

”Ovanligt”

En person på F21:s räddningstjänst kallar händelsen för ”nästan odramatisk” men vill inte ge några fler kommentarer.

Det är oklart varför elfelet uppstod, men enligt informationschefen Louise Levin har man sökt av flygplanet med värmekamera utan att hitta något.

– Min kollega som har motsvarande uppgifter som mig på F7 i Såtenäs (Skaraborgs flygfottilj som har hand om Herkulesplan reds anm) sa att detta har han aldrig varit med om tidigare. Det är ovanligt, säger hon.

Just nu pågår en stor flygövning med finska flygvapnet. Trots händelsen fortsätter övningen som vanligt.

– Den avslutas först på fredag, säger informationschefen Louise Levin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.