Först fotoförbud – nu sänder de live

Uppdaterad
Publicerad

Först var alla partier i Älvsbyn eniga i beslutet om ett fotoförbud i fullmäktige. Sedan backade de en efter en och beslutet togs bort. Nu ska kommunen i stället lägga ut sina sammanträden på Youtube.

I de flesta kommuner sänds sammanträdena i närradion eller via webbradiosändningar. I Övertorneå filmas dessutom mötena och läggs ut på kommunens egna Youtube-kanal.

Gör en Övertorneå

Förra året var Älvsbyn den enda kommunen i länet som hade infört förbud eller begränsningar av fotografering, filmande eller ljudupptagningar på kommunfullmäktige. Men politikerna ändrade sig snabbt och beslutet revs upp.

Fotoförbud i fullmäktige i Älvsbyn

Nu vill man göra som Övertorneå – alltså filma alla möten och sedan publicera dem på kommunens Youtube-kanal. Detta beslutades på ett kommunfullmäktigemöte i februari i år. Från och med den 16 maj kommer mötena att filmas och läggas ut.

Drygt 200 tittade

Webbsändningarna kommer att kosta kommunen runt 4500 kronor per kommunfullmäktige. Enligt en utvärdering var runt 240 personer inne och tittade på en testsändning som kommunen gjorde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotoförbud i fullmäktige i Älvsbyn

Mer i ämnet