Foto: SVT/privat

Förstummad över protesterna i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare skådespelaren vid Norrbottensteatern, Sara Arnia, är chockad och förstummad över protesterna i Finland mot flyktingar. Hon är själv från Finland och kom som barn till Sverige under andra världskriget.

Sara Arnia var fem år gammal när hon kom från Finland till Sverige mitt under andra världskriget. Hon kom till en familj i trakterna av Råneå och berättar med stor värme om hur väl hon togs om hand av sin svenska familj.

– Jag kom från landet i Finland och jag kunde inte svenska men omgivningen var bekant. Det var kor. Mamma hade en ko, här hade man tolv. Allt var större och maten var bättre. Men sedan var det ju det där att jag inte fattade vad de sa, tills jag kom till en punkt då jag började tala svenska, berättar hon.

100 000 evakuerades

Omkring 70 000 finska barn evakuerades till Sverige under kriget. Men det var inte bara barn som kom. Hösten 1944, när tyska trupper, tidigare allierade med Finland, brände ned finska Lappland evakuerades 100 000 finländare.

56 000 av dessa kom till Sverige. Många korsade gränsen mellan Torneå och Haparanda. En gräns som kallas för världens fredligaste. Vid samma gräns demonstrerade finländare nyligen mot flyktingar som kommit till landet. Sara Arnia kan inte förstå varför många finländare inte kan sin egen historia.

– Det är ju människor som är 40-50 år. Har de inte fått med sig någonting av sina föräldrar, frågar hon sig och fortsätter:

– Man kastar sten på människor som kommer från Syrien och Irak. Jag tycket det var fasansfullt att höra på tv hur de hade betett sig, säger Sara Arnia.

Välkänd och hyllad

Efter kriget utbildade sig Sara Arnia till skådespelare i Helsingfors. Till Norrbotten kom hon 1970 till den nybildade Norrbottensteatern, Sveriges första länsteater. På scen blev hon en både välkänd och hyllad skådespelare. Nu är hon pensionerad och har många tankar om de protester mot flyktingar som genomförts i Finland.

– Barnen ser hur ens föräldrar beter sig. Det är därifrån man får det. Men då måste man också upplysa och berätta vad Finland varit med om, menar Sara Arnia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.