Abiskofjällen Foto: Lars Lindqvist/DN/Scanpix

Saknad man återfunnen

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 60-års åldern som igår kväll försvann i Kirunafjällen har hittats.

Mannen anmäldes försvunnen sedan han inte kommit tillbaka till Alesjaurestugan. Fjällräddare kopplades in i sökande efter mannen som nu i natt hittades medtagen och nedkyld. Han fördes med snöskoter till Abisko, rapporterar polisen.

Det är okänt för polisen om mannen behöver läkarvård eller om det kommer att räcka att få honom inomhus. En bedömning kommer att göras av fjällräddarna.

Polisen varnar

Det är i nuläget minus åtta grader i Abisko och det blåser ca 2 meter per sekund. Polisen bedömer att vädret i området innebär en risk för den som är ovan eller har fel utrustning med sig. Vädret växlar snabbt i fjällen och med bristfällig eller felaktig utrustning kan situationen snabbt förvärras och bli farlig, varnar polisen. En risk i sammanhanget är paradoxal avklädning, alltså när någon som är kraftigt nerkyld börjar klä av sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.