Mjältbrandssporer Foto: Leif Ljung, Uppsala universitet och Joakim Ågren, SVA

Fortsätter importera ryskt renkött

Uppdaterad
Publicerad

1200 renar har dött av mjältbrand i de södra delarna av Jamalhalvön, på den sibiriska tundran.

Haparandaföretaget Polarica har i flera år importerat hundratusentals kilo renkött från Jamal – men från halvöns norra delar.

Polaricas VD Juha Ruohola ser därför inga risker för deras import.

Juha Ruohola vill inte närmare uppge hur mycket renkött företaget importerar från Jamal, men det handlar om några hundra tusen kilo per år för den finska och svenska marknaden i första hand, skriver Sameradion & SVT Sápmi.

Ruohola poängterar att de inte importerat ett enda kilo kött från det nu mjältbrandsdrabbade området.

De köper sitt renkött från ett område 500 kilometer längre norrut – och det kommer de att fortsätta med säger Ruohola.

– Ja, det kommer vi att göra. Den här sjukdomen har ingen betydelse för oss. Myndigheterna har isolerat området och jag litar på att sjukdomen inte sprider sig, säger Juha Ruohola.

Det handlar alltså om ett av de största utbrotten av mjältbrand i Rysslands moderna historia och det första utbrottet i Jamal sedan 1941.

1200 renar har dött och 13 personer har förts till sjukhus för intensivvård.

Myndigheterna har nu evakuerat ett hundratals renskötare och andra berörda från tundran och området och ska nu inhägnas så att varken djur eller människor kan ta sig in.

Tusentals renar ska dessutom vaccineras enligt lokala ryska myndigheter – Polaricas VD Juha Ruohola känner sig trygg med åtgärderna och han tror inte renköttets rykte tar skada av detta.

– Nej, det tror jag inte alls. Ryska myndigheter har isolerat området mycket snabbt och jag är övertygad om att de har kontroll på situationen.

Är du rädd för ett importstopp av renkött från Ryssland?

– Nej, det tror jag inte på. Myndigheterna har agerat snabbt och isolerat problemet, säger Juha Ruohola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.