Polisen inleder förundersökning om tidsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Kirunapolisen har inlett en förundersökning om trolöshet mot huvudman mot en av de 20 personer som arbetstidsfuskat inom LKAB efter en anmälan från en privatperson.

Utredningen innebär att polisen kommer att begära ut handlingar från gruvbolaget.

Det är alltså en privatperson som polisanmält en av de personer som medgett att han fuskat till sig upp till 9 000 kronor extra varje månad i flera års tid inom LKAB i Kiruna.

Gruvfusk

Och som menat att arbetsledningen var medveten om det så kallade betinget.

”Jag tror att brottet är trolöshet mot huvudman och hör under allmänt åtal. LKAB är ett statligt företag och fuskare som han bör stå för det han gjort.” skriver privatpersonen i anmälan.

Måste utreda

Ola Folkebrant, förundersökningsledare vid Kirunapolisen bekräftar för Nordnytt att det uppmärksammade arbetstidsfusket ska utredas.

– I och med att det är ett allmänt åtalsbrott så är vi skyldiga att utreda det och det ska vi göra när vi får tillfälle. Vi ska begära in uppgifter och vi ska hålla förhör.

Han utesluter inte fler arbetstidsfuskare kommer att bli aktuella under utredningens gång.

-Så kan det bli, men det får utredningen visa. Vi har ännu ingenting som styrker det anmälda brottet, men vi får se vilka handlingar vi kan få ut från LKAB.

Gruvbolagets ledning anser att hela frågan med arbetstidsfusket är utagerad och vill inte i dag kommentera att en polisutredning inletts.

Inte heller den personen anmälts för trolöshet mot huvudman vill kommentera frågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvfusk

Mer i ämnet