Fotoförbud ses över

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget undersöker nu om det går att lätta på fotoförbudet inom vården och tandvården för yrkesverksamma fotografer och det efter påstötningar från ansvariga utgivare i Norrbotten.

Vid årsskiftet 2013 införde Norrbottens läns landsting fotoförbud i lokaler eller fordon där det bedrivs sjukvård eller tandvård.

Det innebär att det krävs tillstånd för att filma eller fotografera och beslutet fattades med hänsyn till patienters integritet, men också för att filmandet med mobilkameror ökat explosionsartat.

Fotoförbud ses över

Blir straffade

Dåvarande landstingsdirektören Gunnar Persson sade så här till SVT Nordnytt i december 2012:

–Fotograferandet och filmandet  kan påverka vårdsituationen och det är ett problem. Därför inför vi riktlinjer så att vår personalen vet hur den ska agera i den här typen av situationer. Personalen ska kunna säga nej om man tycker att situationen är sådan.

Men de ansvariga utgivarna för etermedia och tidningar i Norrbotten har varit starkt kritiska till fotoförbudet och försöker nu få till stånd en förändring.

–Jag tycker att vi som yrkesmänniskor straffas för att allmänheten har börjat publicera sig ohämmat på sociala medier och bloggar och jag tycker att det borde vara en skiljelinje där. säger Anna-Sofia Wirén, ansvarig utgivare på SVT Nyheter Norrbotten.

Fotoförbud ses över

Hon betonar att media har pressetiska regler och att det är den ansvariga utgivaren som får stå till svars om de inte följs.

–Jag tycker att man bör se över reglerna för  oss som är yrkesutövande och landstinget har också lovat oss en översyn där vi ansvariga utgivare får vara bollplank och det är bra, säger Anna-Sofia Wirén.

Hur tycker du att fotoförbudet ska förändras för yrkesverksamma fotografer?

–Det har fungerat utmärkt för traditionella medier före fotoförbudet infördes eftersom vi tar hänsyn till våra pressetiska regler så jag tycker inte att det behöver finnas ett förbud för oss överhuvudtaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotoförbud ses över

Mer i ämnet