Fritidsgård med könsneutrala aktiviteter

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsgården Frizon i Kalix har den senaste tiden fått blickarna på sig för sitt arbete med könsneutrala aktiviteter och jämställdhet.

Fritidsgården Frizon i Kalix jobbar målmedvetet med jämlikhet, integration och jämställdhet.

 – Syftet är att alla aktiviteter ska vara öppna för alla mellan sjuan och 20 år.

Det är fixarkväll och replokalen ska snyggas till. I köket står ett annat gäng och bakar kaka till alla.

 – Jag är oftast här för att vara i studion och eller  ta det lugnt vara med kompisar och sen brukar jag också baka, säger Liam Huuva.

Roger Sångberg och hans kollega Hussni Mörsare har en verksamhetsplan där jämställdhet ingår.

Målet är att alla lika självklart ska kunna delta i alla aktiviteter. Oavsett om det handlar om bakning, konstprojekt, reball eller dans.

Arbetar aktivt mot underrepresenterat kön

Alla är lika välkomna i alla överallt och om ett kön är överrepresenterat i en aktivitet så jobbar de aktivt för att jämna ut skillnaden.

– Vi gör inte aktiviteter om det inte är jämställda, om det inte är för alla, säger Roger Sångberg fritidsgårdsföreståndare. Vi brukar ha som princip att vi har en aktivitet två gånger. Och ser vi då att vi har en överrrepresentation av det ena könet så bygger vi om den från grunden. Då måste vi göra något helt annat eller inte hålla på med den.

Efter stängning varje kväll förs en loggbok på andel tjejer och killar i olika aktiviteter och på totalen. Och Fritidsgården är populär.

– För två veckor sen så nådde vi årsbästa med toppnoteringen 65 besökare,  men under hösten uppnådde vi jämställdhet på antal besökare, säger Roger Sångberg. Då var vi lika många i stort sett mellan tjejer och killar.

Inte halvera antalet aktiviteter

I replokalen står Fanny Lindbäck och målar tillsammans med många andra. Väggarna ska bli regnbågsfärgade.

– Det finns olika spel här, säger Fanny Lindbäck. Man kan spela musik, spela spel, pingis och handla fika i caféet.

Att ha tillgång till många olika aktiviteter skapar skyddsfaktorer anser fritidsgårdspersonalen. Skyddsfaktorer som hindrar en från att hamna snett.

– Det handlar om prevention mycket i vår verksamhet, säger Roger Sångberg. Ju mer aktiviteter och intressen du har i ditt liv desto större är chansen att du gör något som är bra. Till exempel som fritidsgården. Om du där någonstans har delat upp allting i kön och att du därför inte kan ta del av det för att det ligger ett tabu och du är rädd för det då har du inte lika mycket att välja på. Då har vi ju halverat antalet aktiviteteter och därmed skyddsfaktorer.

Bemötande viktigt

En annan regel på fritidsgården Frizon är att alla ska hälsas på när de kommer och tilltalas med namn – en självklarhet kan man tycka.

– Ja, man kan tycka det, men det är inte så självklart, säger Roger Sångberg, många av våra besökare berättar att de inte bemöts så på en del andra ställen.

Killar mest utsatta

– Jag ser väl att det är mer killar kanske som far illa. Att de blir mer utelåsta från en aktivitet. Det är inte lika okej att baka alla gånger eller att dansa så där får man verkligen jobba mer med uppmuntran.

Och då kan det underlätta att personalen är manlig, som det är på fritidsgården Frizon i Kalix.

– Det tror jag absolut. Jag tror att det är viktigt att vi sätter en slags attityd på vad som är okej. Genom att inte ha matchogrejer och genom att bemöta bra. Jag är i köket, jag är överallt. Kollegan Hussni till exempel håller i dansen på fredagar. Och det är också jätteviktigt att bryta igenom det är och skapa en ny norm. Något nytt helt enkelt.

Konst och musikprojekt

Personalen jobbar med olika konst-  och musikprojekt. Inte bara för att göra fint utan också just för att ha gemensamma projekt.

I musikrummet hittar vi Oscar Johansson. Han berättar om den senaste gårdslåten.

– Idén med att ösa gårds låtar det är väl egentligen att alla ska få vara med säger Oscar Johansson. Att vara väldigt många personer på låten, så många som möjligt. I den här låten har vi använt improviserade instrument till exempel vi har slagit på burkar och på bord.

Pizzadags

Och så klingar rapprytmer ut i det nedsläckta musikrummet.  Utanför börjar replokalen vara färdigmålad och det är pizzadags på ännu en välbesökt gårdskväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.