Fritt fram för bad i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Nya prover visar att vattnet nu är tjänligt utan anmärkning vid badstranden i Pajala.

– Det är goda nyheter att det nu går att bada, för det är fortfarande varmt och fuktigt här i Pajala, säger Emilio Santos, miljöinspektör i Pajala kommun.

Det var i torsdags som kommunen gick ut med en avrådan om att bada på centralortens enda badstrand, efter att vattenprover visat att vattnet där var tjänligt men med anmärkning.

Badplatser i Norrbotten

Exakt vad de höga halterna av E-coli bakterier i badvattnet berodde på är ännu inte klartlagt,  men misstankarna riktar sig mot en bäck nedström badstranden där bakteriehalten visat sig vara särskilt hög. En hypotes är att det handlar om en felkoppling på något avloppsrör. Teknisk förvaltningen håller nu på att undersöka detta närmare.

Många Pajalabor har hört av sig till fritidsförvaltningen som därför har valde att gå ut och informera också på olika språk.

Och igår kom alltså nya provsvar, svar på prover som skickades in den 21 juli, och dessa visar att vattnet nu är tjänligt. Det betyder att det nu är fritt fram att bada i Pajala.

Vattenkvaliteten vid stranden följs kontinueligt av kommunen, enligt Emilio Santos, miljöinspektör i Pajala kommun, och prover kommer att tas även framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Badplatser i Norrbotten

Mer i ämnet