Gällivare vill avsluta och starta skidsäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Skidarrangörerna vill att Gällivare ska bli den naturliga platsen för säsongsavslutningen. Samtidigt satsar man stort på att få den stora nationella skidpremiären nästa år.

På Hellnerstadion vid foten av Dundret pågår de sista förberedelserna inför morgondagens SM-lopp då stjärnor som Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Marcus Hellner och Emil Jönsson kommer till start.

I Gällivare tycker man att det här är en underutnyttjad del av skidsäsongen.

– Ja, både vi och även många aktiva tycker att säsongen tar slut för tidigt. Det blir kanske de bästa förhållanden som några får uppleva under hela året, säger Lars-Gunnar Pettersson, ordförande i arrangörsbolaget Sportevent Gällivare.

Snötillgång ett orosmoment

Samtidigt har skidarrangörerna startat snökanonerna på Hellnerstadion – och det är med sikte på nästa säsong. Omkring 30 000 kubikmeter konstsnö tillverkas nu för att lagras under sågspån till höstens skidpremiär som ska starta i slutet av oktober.

Nu vågar man alltså inte ens i nordliga Gällivare lita på att det blir tillräckligt kallt för att tillverka snön då.

– Vi har en oro för vädret makter. Det handlar mycket om att vi måste ha en snögaranti för att utländska landslag ska kunna planera och boka sina resor, säger Lars-Gunnar Pettersson.

Kommunintäkter

Satsningen kostar förstås, men det är mycket som ligger i potten.

Gällivare vill ha den tv-sända svenska premiären som har gått i Bruksvallarna i många år, och med den följer ett antal hundra skidåkare som var och en genererar pengar till Gällivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.