Grundskolan saknar 35 lärare

Uppdaterad
Publicerad

Grundskolan i Luleå har två dagar innan terminsstart ännu inte lyckats till 35 av de tjänster som annonserats ut.

Pensionsavgångarna, i kombination med bristen på legitimerade lärare, gör att Luleå kommun i år har fördubblat antalet lärartjänster som annonseras ut. Drygt hälften av tjänsterna har kunnat tillsättas med behöriga lärare, cirka 20 procent har besatts med obehöriga och resten, 35 tjänster är ännu inte tillsatta.

– Rekryteringsprocessen pågår, men det är klart att det blir svårare när terminen har startat, säger Maria Åström på skolförvaltningen i Luleå.

Lärarbrist i Norrbotten

Det är framför allt inom bristämnena som det har varit svårt att rekrytera till skolan. Till bristämnen räknas bland annat matematik, NO, teknik, språk, lärare med bred behörighet för grundskolans tidiga år,hemkundkapslärare, speciallärare och modersmålslärare. På gymnasienivå är det brist på yrkeslärare.

Inom gymnasieskolan är läget ungefär som tidigare år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbrist i Norrbotten

Mer i ämnet