Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör gruvbolagets vd berätta om deras ”revolutionerande” reningsteknik. Foto: Hans Sternlund/SVT

Gruvbolaget: Vattnet blir renare om Viscariagruvan öppnar

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Copperstone hävdar att deras nya reningsteknik kommer att göra det omgivande vattnet renare när gruvdriften i Viscaria kommer igång. Men länsstyrelsen anser att det behöver utredas bättre.

Viscariagruvan ligger mellan Kalix- och Torneälvens avrinningsområden. En viktig fråga i miljödomstolsförhandlingarna blir hur vattnet från gruvan kommer att påverka de båda älvsystemen.

Copperstone resources har tillsammans med en finsk partner utvecklat ett reningssystem som sedan i vintras testas i en pilotanläggning.

Viscariagruvan

Resultaten är hittills lovande. Efter den förra gruvepoken rinner det ut föroreningar med framför allt zink och uran från den nu vattenfyllda gruvan. Dessa har man enligt egen utsago lyckats rena till en grad av 96-99,5 procent.

”Vattnet kommer att bli renare”

När gruvan ska återstartas efter 26 år ska metoden tillämpas i full skala.

– Omgivningen här kommer att bli renare än idag, säger vd Jörgen Olsson.

David Berggård, miljöingenjör och tillståndshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten, tycker också att det ser lovande ut. Han vill dock avvakta vad som kommer fram i huvudförhandlingarna.

– I dag har vi inte helhetsbilden, säger han.

I klippet berättar Jörgen Olsson mer om det man ser som en revolutionerande reningsteknik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viscariagruvan

Mer i ämnet