Foto: SVT.

Hagamannens egna ord

Uppdaterad
Publicerad

Hagamannen har förhörts men ville inte visa sitt ansikte. Enbart hans röst hördes på grund av säkerhetsskäl enligt domaren. Han säger sig ha fått stora men efter misshandeln.

Åklagaren Clara Dahlström inleder förhöret med målsägaren.

Berätta om tiden innan misshandeln?

Hagamannen

Jag kom till orten på fredagen. Det var mycket snack och mycket på skolan och så. Jag fick dagarna att gå, höll en låg profil, och var inte ute så mycket i samhället. Sen bodde jag där under veckan.

På lördagen, när misshandeln ska ha ägt rum, pysslade han med smågrejer i lägenheten.

Dahlström: Hur uppfattade du stämningen runt bostaden?

– Det tisslades och tasslades och spekulerades om jag var och var jag bodde.

Dahlström: Berätta om den här dagen då gärningen ägde rum?

– Jag ser tre killar på parkeringen och att de håller på med en golfklubba. De tar av ett skydd, och jag hör någon skrika ”ditt jävla äckel, vi ska döda dig”.

Sen small det till.

– Riktigt hur och när vet jag inte.

Hagamannen lyckades ta sig in i lägenheten och ringer då omedelbart sin kontaktperson och berättar att han har blivit misshandlad. Sen knackade ambulanspersonal på dörren.

– Jag vägrade släppa in dem på grund av rädsla. Ville att de skulle visa sig i köksfönstret först, säger han och när de gjorde det öppnade han, nedblodad och yr, ytterdörren och slog sig ned vid köksbordet.

”De försökte slå så hårt det bara gick”

Målsägarbiträdet Marko Tuhkanen tar över förhöret.

Var du rädd att de skulle slå ihjäl dig?

– Rädslan när man ligger och blir slagen går inte att beskriva. De försökte slå så hårt det bara gick, de slog allt det kunde, säger Hagamannen.

Tuhkanen: Utveckla problemen som de medfört dig?

– Det här har påverkat min framtid och mitt liv. Jag har varit tvungen att leva väldigt udda sista tiden, och med en oro. Min framtid är oviss.

Hagamannen säger att han tvingats till ett tillbakadraget liv. Skolgången har förstörts och omöjliggjort en flytt tillbaka till den norrbottniska orten.

– Jag har mått så pass dåligt att det varit otänkbart.

Tuhkanen: Tänker du mycket på händelsen?

– Den följer med mig varje dag, det är klart att jag är orolig.

Har läkaren sagt vad din trötthet kan bero på?

– Sviter efter hjärnskakningen.

Du är inte fysisk återställd idag?

– Nä.

Hagamannen har alltså inte pekat ut de misstänkta gärningsmännen, men säger sig minnas att det ska ha rört sig om tre personer.

SVT är på plats och uppdaterar löpande från rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hagamannen

Mer i ämnet