Kirunabon Jan Vajstedt är en av dem som får E10 som närmaste granne.

Han blir granne med E10 i Kiruna: ”Man måste passa sig för tunga trafiken”

Uppdaterad
Publicerad

I fredags kom beskedet att en del av E10 genom Kiruna måste dras om närmare centrum. Jan Vajstedt är en av dem som får E10 som närmaste granne.

Det är på grund av gruvans utbredning som E10 närmast Kiirunavaara måste stängas. Enligt prognoser som kom för 20 år sedan skulle detta ha skett redan 2012, men tack vare förstärkningar av vägen och att deformationerna från gruvan har gått långsammare händer det först nu.

Ska vara klar i oktober

I april leds genomfartstrafiken förbi Kiruna efter Silfverbrandsvägen, Hjalmar Lundbohmsvägen och tillbaka till befintliga E10 vid Järnvägsparken. I oktober ska nya E10 vara klar och trafiken på den här delen återgår till det normala.

Nya E10

Det är inte så många som bor efter den nya dragningen av E10.

Bor nära

Stora bostadsområden vid Ullspiran och Gruvfogdegatan med flera hundra lägenheter har redan rivits. Även gamla Stadshuset som låg efter sträckan har rivits och tre bostadshus i den så kallade Gula raden har flyttats till nya centrum.

Men vi har träffat en person som bor nära där genomfartstrafiken kommer att gå. Ni hör honom i klippet här intill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya E10

Mer i ämnet