Han blir snart utan boende

Uppdaterad
Publicerad

En lagändring försvårar för utvisade människor att stanna kvar i Sverige. För två veckor sedan fick 58-åriga Abdullah Ibrahim från Eritrea besked om att han utvisas. Och den här gången kan han inte överklaga.

På grund av en ny lagändring måste 58-årige Abdullah Ibrahim lämna landet så snabbt han bara kan. Han blir nämligen av med både boende och dagsersättning.

Tidigare fick de som fått ett definitivt utvisningsbesked behålla sitt boende och sin dagsersättning tills man lämnat landet, men det ändras alltså nu.

#flykt

– Jag är så less på allt, jag har förlorat hoppet. Jag tror, eller antar, att man kan göra undantag i vissa fall. Och jag trodde att de skulle se det här som ett specialfall. Jag har ingenting att komma med som gör att jag kan vägra lämna bostaden, säger Abdullah Ibrahim.

Spara miljoner

Lagändringen gäller från och med den första juni i år och berör alla vuxna personer över 18 år förutom barnfamiljer. Anledningen till att man infört lagen är att skapa mer plats på asylboenden och få fler människor att vilja återvända hem frivilligt.

Regeringen tror att Sverige kommer att spara in runt 200 miljoner kronor i år. Efter det mellan 400 till 500 miljoner årligen.

”Var ska alla bo?”

Mona Ibrahim är Abdullah Ibrahims brors fru. Hon har också jobbat med att hjälpa flyktingar i Älvsbyn.

– Det som oroar mig mest är att det kanske blir mer brottslighet för att kunna försörja sig. Var ska alla bo? Ute på gatan? Ingen kommer vilja åka tillbaka till hemlandet frivilligt.

Kan man inte förstå regeringens argument om att det behövs fler lediga platser på asylboenden?

– Jag kan förstå det. Men samtidigt så är det ganska många. Hur ska de göra på kort tid? Hade de fått på sig mer tid för att kunna hjälpa dem att återvända de som vill åka, men det är så kort tid, säger Mona Ibrahim som bor i Älvsbyn.

Inte meningen att de ska bli utan bidrag

I ett mejl till SVT Norrbotten skriver pressekreterare till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att ”meningen är inte att en person som samarbetar med myndigheterna ska bli utan bidrag, men det är inte heller rimligt att personer som inte har rätt att stanna i Sverige ska ha en plats på våra asylboenden”.

Läs mer om lagändringen på Migrationsverkets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet