Han ska åka 22 mil – kan se 10 procent

Uppdaterad
Publicerad

På lördag går starten för världens längsta skidlopp – 22 mil långa Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk. En av deltagarna är elitåkaren och kanadensaren Brian McKeever som tävlar trots att han nästan är helt blind.

Elitskidåkaren Brian McKeever förlorade 90 procent av sin syn i en genetisk sjukdom när han var 18 år gammal och redan låg på en hög nivå inom längdskidåkning. Trots det fortsatte han sin karriär. I dag har han tagit ett tiotal medaljer i Paralympics, men på lördag gör han sitt livs längsta lopp.

–Du kan inte bli rädd för något du inte kan se framför dig, säger han och skrattar.Men det är skönt att kunna följa människor när man är i min position. När ljuset är bra som idag kan jag se spårets skuggor. När ljuset blir flat blir det svårt för alla, men speciellt för mig. Då ser jag inte skillnaderna i spåren, säger Brian McKeever.

Han beskriver sin synskada som när en person tittar in i solen för länge och sedan tittar bort. För många blir det då blurrigt och otydligt i mitten, medan ”kanterna” förblir tydliga.

–Vilket gör att det är en bra synskada för skidåkning, mindre bra om man ska bli professor, säger Brian McKeever.

Världens längsta skidlopp

Nordenskiöldsloppet är världens längsta skidlopp. 22 mil långt från Purkijaur till Kvikkjokk och tillbaka. Årets lopp är den andra tävlingen i modern tid. Den allra första skedde redan 1884. Och trots att Brian McKeever haft en lång skidkarriär har han ingen aning om hur morgondagen kommer att sluta.

–Jag är inte säker att jag är redo för det här alls. Att ha tränat och gjort Vasaloppet kommer att hjälpa. Jag vet hur kroppen reagerar efter fyra timmar. Men det här loppet kan ta upp till tio timmar. Då vet jag inte hur kroppen reagerar.

”Max 500 deltagare”

Arrangörerna hoppas att loppet kommer att växa i framtiden, men att utvecklingen ska gå långsamt.

–I år har vi sagt max 500 deltagare på loppet. Det är känslig natur och viktiga samarbeten med samebyar och markägare. Vi vill inte att loppet blir för stort, säger arrangören Wolfgang Mehl och tillägger att hans vision är att loppet en dag ska kunna ta emot 2000 deltagare.

Detta är Nordenskiöldsloppet

Loppet är 22 mil långt och sträcker sig från Purkijaur – Granudden – ÅrreNjarka – Granudden – Jokkmokk.

320 personer från 18 länder har anmält sig och varje deltagare har max 30 timmar på sig att genomföra loppet.

500 frivilliga medhjälpare och 35 lokala föreningar hjälper till att genomföra loppet.

Nordenskiöldsloppet genomfördes första gången 1884. Årets lopp är det andra i modern tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.