Jens Göransson, kammaråklagare, är den som kommer att ta hand om fallet. Foto: SVT

Han ska avgöra Kaj Linnas öde

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagaren Jens Göransson har fått de första kartongerna med utredningsmaterial efter mordet i Kalamark.

Snart har det gått en vecka sedan Högsta domstolen beviljade livstidsdömde Kaj Linna resning efter 12,5 år i fängelse. Nu är det upp till kammaråklagare Jens Göransson i Sundsvall att avgöra om han ska släppas fri eller om det ska bli en ny rättegång.

– Jag fick de första kartongerna med utredningen igår eftermiddag. Nu måste jag sätta mig in i ärendet i lugn och ro, och hur lång tid det kommer att ta är omöjligt för mig att svara på, säger han.

Kalamarksmordet

Förundersökningen öppnas på nytt

Förundersökningen om mordet i Kalamark öppnas nu på nytt. Jens Göransson har nu flera olika alternativ. Antingen kan han välja att lägga ner åtalet vilket skulle medföra att Kaj Linna släpps på fri fot, eller också kan han besluta om ytterligare utredningsåtgärder mot Linna, vilket skulle kunna leda till en ny rättegång. Om Linna blir frikänd är han osäker på om fallet kommer att drivas vidare och i så fall av vem.

– Mitt uppdrag är att driva målet mot Linna. Om han blir friad kan jag inte säga vad som kommer att hända sedan. Det är en extraordinär händelse inom rättsväsendet när resning beviljas. Det är ju högst ovanligt, säger Jens Göransson.

Kommer du att resa till Kalamark om du väljer att fortsätta utredningen mot Linna?

– Det är för tidigt att svara på. Jag måste titta på utredningsmaterialet. Ärendet kanske är jättebra dokumenterat och i så fall har jag ingen anledning att besöka brottsplatsen, men om jag tycker att det behövs kan det hända att jag åker dit, säger kammaråklagaren Jens Göransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet