Tidsplanen för flytten av olika områden i Kiruna.

Här är årtalen som gäller under Kirunaflytten

Uppdaterad
Publicerad

LKAB och Kiruna kommun hade under våren parallella presentationer där nya detaljerade tidsplaner lades fram för byggande respektive avveckling i Kiruna. Så här ser läget ut nu.

Totalt kommer 10.000 personer beröras av stadsomvandlingen i Kiruna de kommande åren. Fram till 2035 ska LKAB köpa 895 bostadsrätter, 1.424 hyresrätter, 175 villor samt cirka 200 företag och verksamheter.

LÄS ÄVEN: Kiruna centrum avvecklas 2022

Stadsomvandlingen i Kiruna

LKAB har redan förvärvat stora delar av fastigheterna i Kiruna centrum, såväl privatägda som kommunägda. Bland annat har LKAB betalat 3,74 miljarder kronor i ersättningar till Kiruna kommun för fastigheter och infrastruktur i centrala Kiruna.

Under onsdagen kunde LKAB presentera vilka årtal köpen och flyttarna ska genomföras. Tidigare har det handlat om tidsspann på ett antal år.

– Det blir en tydligare och mer detaljerad tidsplan. Vi synkroniserar vi våra tidsplaner mot de tidsplaner som de byggtidsplaner som redovisas av kommunen i den nya stadskärnan, säger Joakim Björnström, ortsansvarig för samhällsomvandlingen vid LKAB.

LÄS ÄVEN: Handeln ser farhågor med försenade flyttplaner

Från Kiruna kommun är beskedet att nya centrum ska byggas upp i etapper. Detta på grund av det är svårt att hitta byggföretag under den rådande byggboomen som råder i Sverige.

– Hur mycket vi än skulle vilja kan vi inte bygga upp allt samtidigt, säger kommunchefen Peter Niemi.

Fakta: Nya årtalen i Kirunaflytten

FLYTT:

2019: Gula raden.

2019-2020: Räddningstjänsten.

2021: Bostadshus, Rälsgatan, Baningenjörsgatan.

2022: Centrum.

2023: Villastigen, Björkstigen, delar av Skolgatan.

2024: Hjalmar Lundbohmsskolan.

2025: Kiruna kyrka, punkthus på Schouggatan, bostadshuset Jerusalem.

2027: Bolagsskolan, Gullriset.

BYGG:

2017-2018: Räddningstjänst, bostadsprojekt på gamla skjutbanan, villatomter i anslutning till skjutbanan, 60 bostäder på kvarter 1, kulturhus på kvarter 5.

2018-2020: Longstay-hotell på Kvarter 2, bostäder på kvarter 3 och 4, hotell på kvarter 10.

2020-2022: Hotell, kontor och bostäder på kvarter 6. Bostäder och handel på kvarter 7, handel kontor bostäder på kvarter 8 och 9, volymhandel, nytt badhus.

Källa: LKAB och Kiruna kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet