Här är rikaste kommunen i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Övertorneå är den femte rikaste kommunen i landet. Enade politiker och rätta placeringar är en del av framgången.

Att Övertorneå är Norrbottens rikaste kommun är kanske lite oväntat med tanke på att kommunen halverat sin befolkning sedan 1960-talet.

– Vi har vågat ta de viktigaste strukturfrågorna i tid, till exempel när det gäller antalet skolor. Vi har inte väntat för länge, det kan bli kostsamt, förklarar kommunalrådet Tomas Vedestig, Övertorneås Fria Alternativ (ÖFA).

”Skryter inte”

Kommunen med 4.600 invånare är den femte rikaste i landet med en förmögenhet på närmare 84.000 per invånare. Som jämförelse ligger medelkommunen i Sverige på 33.000 kronor per innevånare, men de är inte något kommunen direkt skryter med:

–  Vi tornedalingar kanske inte skryter att vi har låga skulder säger de andra kommunalrådet Tomas Mörtberg, Centerpartiet.

Tryggt

De båda kommunalråden lyfter också fram att man alltid varit överens över partigränserna vad gäller ekonomin, samtidigt har man haft lite tur med den kapitalförvaltning man började med under 90-talet. Och de Övertorneåbor vi pratar med verkar ganska nöjda med hur kommunen sköts:

– Jag tycker att politikerna är öppna för förslag och satsar bra säger Jessica Norberg från Övertorneå.

Även Tomas Westerberg från Juoksengi är nöjd:

– Det känns ju tryggt att veta att det finns pengar till exempelvis åldringsvård och barnen.

Låg kommunalskatt

Än så länge har Övertorneå bland de lägsta kommunalskatterna i Norrland, men som i så många andra glesbygdskommuner finns de ett bekymmer:

– Även om vi har ett bra eget kapital, så minskar skatteunderlaget hela tiden i takt med att vi tappar folk, avslutar kommunalrådet Tomas Vedestig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.