Tjabba Nordanfjäll, projektledare vid LKAB, pekar ut placeringen av de kulturhus som LKAB ska flytta nordväst om centrala Kiruna.

Här går stadsflytten i motsatt riktning

Uppdaterad
Publicerad

Nu förbereds flytten av Hjalmar Lundbohmsgården, Bolagshotellet samt ytterligare fem LKAB-hus från förra sekelskiftet. Det blir en stadsflytt i miniatyr som går i motsatt riktning till den stora flytten av Kiruna.

För tiotalet år sedan rasade diskussionen om år vilket håll man skulle flytta Kiruna som hotas av sprickbildningarna från gruvan. Efter många turer och kommunpolitiska omkastningar vann det ostliga alternativet och nu har en ny centrumkärna börjat byggas vid Kirunas östra infart.

Men när LKAB ska flytta sina allra äldsta och kulturhistoriska mest värdefulla byggnader går flytten mot nordväst. Enligt Tjabba Nordanfjäll, projektledare vid LKAB, är tidsaspekten den stora orsaken.

– LKAB äger den här marken och i samarbete med kommunen kund vi snabbt få fram en detaljplan och bygglov. I nya centrum hade vi fått vänta och det kan vi inte göra. Deformationerna går så snabbt att flera av de här husen inte kunnat flyttas om det hade skett efter 2017.

Han framhåller dessutom att området som sådant har många fördelar.

– Man kommer att ha utsikt mot fjällen och klara dagar kan man se Kebnekaise, man har sjön Luossajärvi strax nedanför, man har nära till motionsspår och man har möjlighet att köra skoter härifrån rakt ut i fjällvärlden, säger han.

Det nya området ligger strax nedanför berget Luossavaara och blir en sorts kulturhusby med LKAB:s eget hotell och förste disponenten Hjalmar Lundbohms gård som blir ett kombinerat museum och konferensanläggning. Dessutom flyttas tre så kallade bläckhorn, en ingensjörsvilla och ett mindre hus benämnt B5 som sammantaget kommer att innehålla ett 15-tal lägenheter.

Husen ska börja rulla i mars 2017 och det är ett antal utmaningar som väntar, framför allt på grund av husens storlek. Både Hjalmar Lundbohmsgården och Bolagshotellet måste delas i fyra sektioner.

– Det är inför det att man ska dela husen som vi måste göra stora undersökningar. Hjalmar Lundbohmsgården får vi tillträde till först i januari när den är tömd. Det är då vi kan se hur den är uppbyggd och se var vi ska sätta de bärande balkarna, säger Jan-Erik Olovsson vid entreprenören Peab.

Allt ska vara färdigt i augusti 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.