Sunderby sjukhus i Luleå. Foto: SVT

Jobbar 82 procent för heltidslön

Uppdaterad
Publicerad

Runt 45 medarbetare på akuten på Sunderby sjukhus i Luleå har sedan i somras fått ett helt nytt permanent schema där de är schemalagda 82 procent – men får betalt för en heltid.

Arbetssituationen för de som arbetar på akuten på Sunderby sjukhus är hektisk då patientinflödet är stort och trycket ständigt högt. För att behålla och kunna rekrytera ny personal insåg sjukhuset att något måste ske.

– Akutmottagningen är en speciell arbetsplats. Det kostar litegrann att införa ett sådant här schema. Det här var en ren arbetsmiljöåtgärd för de anställdas räkning, säger Mattias Morin, verksamhetschef på akutomhändertagande.

Jobba två – ledig två

Under två år bestämde man sig för att testa ett modifierat tre-tre-schema. Ett tre tre-schema innebär att personalen först arbetar tre dagar och sen är ledig tre dagar.

– Men vi ville inte ta ett tre-tre-schema rakt av. För det man har sett med sådana scheman är att man måste jobba väldigt många helger. Nu kan de i stället jobba två dagar, vara lediga två eller jobba fyra dagar och sedan vara lediga i fyra dagar.

”Sjukfrånvaron ner markant”

Sedan i somras är schemat permanent och i dag jobbar medarbetarna 82 procent men får betalt för en heltid. Effekterna man såg av det nya schemat var nästan enbart goda.

– Vår övertid och sjukfrånvaro gick ner markant. Vi har också nästan fått bara positiva utvärderingar i våra enkäter. Det har inte funnits någon anledning att inte jobba utifrån detta schema, säger verksamhetschefen Mattias Morin.

Kan bli utringda

Utöver de schemalagda 82 procenten måste varje anställda vara beredd på att de kan bli utringda runt 125 timmar per år. Alltså har varje anställd en bufferttid på sex procent, som en slags ”återbetalning” till sin arbetsgivare.

– Men då säger de själva till när de är lediga och kan säga att ”här kan jag tänka mig att jobba”. I fall någon då blir sjuk eller om det händer något så kan man ringa in den personen. Men det är inte alltid det blir av, säger Mattias Morin, verksamhetschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.