Här kan barn och föräldrar mötas

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigdes en ny mötesplats för barn och föräldrar i Luleå. Tanken är att skapa en miljö där man både kan träffa nya vänner och få hjälp vid behov.

– De som kommer hit kan förvänta sig att ha trevligt och knyta an med andra människor och barn. Vi pedagoger finns här som stöd och hjälp, säger Anita Torkkeli, pedagog på Mötesplatsen i Luleå.

Vem får komma hit?

– Det är för alla. Det kan till exempel vara folk från andra länder och då kan det här bli en bra mötesplats för integration och nytt umgänge, säger Anita Torkkeli.

Samlat på ett ställe

Den nya Mötesplatsen ligger mitt i centrala Luleå och är inte bara till för att ha någonstans att umgås. Utan rymmer även Föräldrasupporten och Öppenvård för barn och unga som ska ge hjälp och stöd till föräldrar. Dessa verksamheter har funnits sedan tidigare i Luleå kommun.

Men nu är allting alltså samlat under ett tak. Verksamheten är ett samarbete mellan barn-och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen.

– Det viktigaste med det här är att vi kan vara tidiga i våra insatser. För vi vill inte att det ska gå så långt att vi måste placera barn någon annanstans än i Luleå, säger Margareta Bladfors, socialnämndens ordförande (S).

För litet

Trots dagens glädjeyra är pedagogen Gun-Britt Moberg, som ska jobba på Mötesplatsen, redan orolig att långt ifrån alla kommer att få plats.

– Det är bra med en mötesplats i centrum, men jag tror absolut att det är för litet. Jag vet att en del föräldrar tycker att är det för mycket barn så går man vidare. Men vi får se vad framtiden visar och hålla tummarna att vi får fler mötesplatser, säger Gun-Britt Moberg.

På måndag öppnar den nya Mötesplatsen för föräldrar och barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.