Chaufförer som deltog i dagens aktion Foto: Thorbjörn Johansson

Åkeribranschen i aktion mot lönedumpning

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen hölls en kortege i Luleå mot lönedumpning inom åkerinäringen av organisationen #Här stannar Sverige, där arbetsgivare och anställda är med och kampanjar mot en bransch som helt håller på att slås ut på grund av konkurrens från låglöneländer i EU.

Utländska åkare löne- och skattedumpar näringen vilket leder till ojämlik konkurrens där svenska åkerier drabbas, menar #Här stannar Sverige.

Chaufförerna skriver i ett pressmeddelande att det inte borde vara tillåtet att det åker omkring chaufförer med falska id-handlingar samt körkort som riskera andras liv på vägarna.

#Här stannar Sverige, efterlyser ökade resurser till trafikpolisen då få poliser har den kompetensen idag. De skriver att fler trafikpoliser skulle minska risken för trafik med outbildade chaufförer, onyktra chaufförer och trafikfarliga fordon.

Genom aktionen vill chaufförerna göra politikerna uppmärksamma på problemen med osund konkurrens samtidigt som de efterlyser trafikpoliser aktivt dygnet runt på landets vägar.

I aktionen ingår att chaufförerna varje dag stannar sina fordon vid vägkanten i 15 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.