Hockeyslutspelet förra säsongen. Luleås Cam Abbot tacklas och skadas allvarligt. Nu krävs hårdare straff för den här typen av farligt spel. Stängs en spelare av för en tackling som ger hjärnskakning ska spelarens lön dras in.
Det menar Yelverton Tegner, ordförande i ishockeyläkarföreningen och professor vid Luleå tekniska universitet och också under lång tid Luleå Hockeys läkare.
– Det vore en naturlig konsekvens av en avstängning att man inte får lön. Det är en linje som jag drivit länge. Vi måste med alla till buds stående medel få ned hjärnskakningsfrekvensen, säger Yelverton Tegner.
Tveksamt
Yelverton Tegner berättar att det idag finns ett 40-tal spelare i Sverige som slutat med ishockeyn på grund av sviterna efter hjärnskakningar. Flera av spelarna dras med ständig huvudvärk och har svårt att koncentrera sig.
De är också ljud- och ljuskänsliga. Men att dra in spelarnas löner när de tacklat så att en motståndare drabbas av hjärnskakning är SHL-klubbarna tveksamma till.
– Det är svårt att säga vilka konsekvenserna skulle bli av indragen lön men som jag sa tidigare är det här inget vi diskuterat, säger Luleå Hockeys klubbdirektör Thor Stöckel. Han betonar att klubbarna inte kan dra in spelarlöner hur som helst och att man måste ta hänsyn till de arbetsrättsliga regler som styr förhållandet mellan spelarna och klubbarna.
Skärpning räcker inte
I år skärper svenska hockeyliga SHL straffen för allvarliga tacklingar mot huvudet. Samtidigt kommer en mindre del av straffet att räknas om till böter, jämfört med tidigare år. Och en skärpning är bra men indragen lön vore bättre, menar Ylverton Tegner, som i sin forskning, fram till säsongen 2012/2013, kunnat se en ökning av hjärnskakningar inom hockeyn.
– Spel med hög klubba har minskat och därmed också ansiktsskadorna. Man åker inte på målvakterna som är skyddade. Beivras dom här sakerna mycket hårdare som kommer spelarna till slut att förstå att det kostar för mycket att ge ut oschyssta tacklingar, menar Yelverton Tegner.