Hela intervjun med överste Mikael Frisell

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Norrbottens avslöjande om misstänkt ryskt spionage i norra Sverige har väckt stort intresse i hela landet. Därför har vi valt att publicera hela intervjun, i oredigerat skick, med Mikael Frisell, chef för militärregion Nord.

Mikael Frisell, chef Militärregion Nord, berättar för reporter:

”Det här är öppen information jag kan berätta om. Här ser vi foton på ett fordon med antenner på som varit i anslutning till viss verksamhet vi bedrivit. Här har vi en individ med hans legitimation som inte kommer från Sverige som varit på ett felaktigt ställe. Här har vi ett utdrag från sociala medier, en kontakttagning och här har vi ett officiellt besök av officerare och här ser du det här Kirunaplanet som det stod mycket om i tidningarna, som hade... som var ett forskningsprojekt där man såg hur flygrutterna var inritade så kanske man inte bara skulle flyga över områden där det inte var försvarsmakten... utan dom flög verkligen över vår verksamhet. Så det är några exempel”.

Reporter: Beskriv på vilka två sätt ni misstänker främmande spionage?

Frisell: Nej, men jag märker i min dagliga verksamhet, i vår dagliga verksamhet, att det är ett ökat intresse i anslutning till våra skyddsobjekt när vi bedriver skyddsvärd verksamhet och att medarbetare i hela norra regionen blir kontaktade, så att säga.

Reporter: Kan du förklara hur dom blir kontaktade?

Frisell: Det sker både, rent fysiskt har det skett några gånger, och framför allt via sociala medier, både via Facebook och Twitter när man blir kontaktad.

Reporter: Och vad har ni sett kring exempelvis skyddsobjekt?

Frisell: I anslutning till våra skyddsobjekt så har det varit fordon med speciell kamerautrustning, radiosändare och även personer som fotograferar, med mera, med mera. Så det är tydligt att det pågår inhämtning både dolt och öppet mot vår verksamhet och våra objekt.

Reporter: Och när skulle du säga att ni började se en ökning på det här?

Frisell: Ja, det är svårt att säga ett datum utan det har varit ett antal år, nu har jag varit här uppe under två år och bara under min tid har jag sett att det har ökat efterhand, så säg att säga, så säg några år tillbaka har det börjat öka.

Reporter: Varför går ni ut med det just nu?

Frisell: Ja, men det finns ingen koppling nu, utan för någon vecka sedan så rapporterade ju både Försvarsmakten och Säpo om ökad underrättelseinhämtning, att vi ska vara medvetna om det, och det är ju någonting som, ja... det är inget speciellt att vi går ut med det nu utan så är vår situation och jag tycker alla ska vara medvetna och vaksamma på att det här sker.

Reporter: Det här sker ju på flera håll i Sverige. Sticker Norrbotten ut på något sätt?

Frisell: Nej, det vill jag inte säga utan jag uttalar mig om de fyra nordliga länen som jag är regionchef för och där bedriver jag underrättelse- och säkerhetsoperationer där jag försöker skapa mig en bra lägesbild, det är utifrån den verksamheten jag kan uttala mig.

Reporter: Källor till oss vittnar om att en Natiofficer under en av Natoövningarna i Norrbotten blev hotad ute på krogen då det ska ha visats bilder på hans familj och sådant i samband med att man försökt få ut information om övningen. Vad kan dun säga om det?

Frisell: Jag kan säga att under den stora flygövningen Ace, som var i Luleå här så fick jag en säkerhetsrapport på att en individ blivit kontaktad. Mer vill jag inte uttala mig.

Reporter: Att man blir kontaktad på öppen gata, det låter som en ganska amatörmässig metod för att komma åt information. Hur ska man tolka syftet med det här tillvägagångssättet?

Frisell: Om det sker på en öppen gata, vi får säga att det är ett exempel men allting syftar till att man ska påverka och påverka både vår verksamhet och våra...våra medarbetare, individer, för att dom i sin tur ska gå vidare och släppa information, påverkan, visa att vi vet, vi finns och man gör det både öppet och dolt, och du beskriver ett öppet sätt, då.

Reporter: Vad tolkar ni att Ryssland vill ha ut av att göra på det här sättet?

Frisell: Det ska jag egentligen inte på min nivå sitta och spekulera om men alla nationer bedriver ju självklart underrättelseinhämtning, det gör ju även Sverige, det är en självklarhet. Men, jag tror i det här fallet, man vill visa att man har förmåga och att kunna påverka. Och framför allt i media ser man ju hur både vår verksamhet och personer misskrediteras och det kommer ut felaktig, falsk information.

Reporter: Kan du ge något exempel?

Frisell: Nej, men det är väl bara att gå in och lyssna på radio Sputnik så får man hur många exempel som helst, och då pratar vi på riksplanet. Här uppe i norr så kan jag inte ge något konkret och bra exempel utan det är väl mer allmänt då.

Reporter: Försvaret är ju känt för att ropa högt när storleken på anslagen ska bestämmas. Är det en slump att ni går ut med det här just nu?

Frisell: Nej, det är det definitivt inte utan det är en ökad underrättelseinhämtning mot Sverige. Det har både försvarsmakten och säkerhetspolisen rapporterat under lång tid, alltså det är ingen slump utan vi vill göra allmänheten medvetna om att det är en försämrad och bekymmersam utveckling vi har i omvärlden och att du och jag behöver vara vaksamma och medveten om att det är så här.

Reporter: Hur allvarligt ser du på det här?

Frisell: Det är klart att man måste vara realist och se att det är allvarligt och bekymmersamt. Varken du eller jag vet ju var det här kommer att ta vägen utan nu är det viktigt för oss i försvarsmakten, vi följer utvecklingen, har bra samarbete med polisen och vidtar dom åtgärder vi behöver göra.

Reporter: Hur ofta sker det här, mellan tummen och pekfingret, på ett år?

Frisell: Det är svårt att säga, utan, men jag kan väl säga så här långt då, på varje vecka när jag blir uppdaterad så är det ofta någon säkerhetshändelse som skett. Det kan vara av mycket liten art och det kan vara av större art, så att säga. men det är framför allt när vi bedriver skyddsvärd verksamhet, övningar, test av materiel, ja när vi gör saker som en motståndare är intresserad av. Det är då vi märker det framför allt

Reporter: Vad krävs för att möta den här typen av hot och provokation?

Frisell: Nä, men det första är att man måste inse att det pågår, bara att man inser och är medveten så höjer man ju säkerhetsnivån, att man är vaksam och att man rapporterar om någonting sker. Och sedan vidtar vi åtgärder inom Försvarsmakten för att vara mer säkerhetsmedvetna och ha ett skydd när vi bedriver verksamheter som vi inte vill ha insyn i.

Reporter: Stämmer det att ni har gått ut inom Försvarsmakten här uppe och bett soldater och chefer för att vara mer uppmärksamma på det här?

Frisell: Det stämmer att vi har uppmanat vaksamhet och att man rapporterar misstänkt verksamhet.

Reporter: I Sydsverige öppnas nu en tidslinje så folk kan ringa om dom upptäcker något som avviker från det normala i anslutning till försvarsobjekt. Är det något som kan bli aktuellt här?

Frisell: Det skulle kunna bli aktuellt. Nu har jag pratat med mina kollegor i militärregion Syd där, utan nu gör vi detta på försök under hösten i södra Sverige och så får vi utvärdera och se om vi ska införa på andra ställen i Sverige. Men allmänheten kan alltid ta kontakt med Försvarsmakten, det framgår ju kontaktuppgifter på vår hemsida, försvarsmakten punkt se. Så det finns ju fortfarande möjligheter men vi har ingen konkret tipslinje här uppe i norr än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.