Helikopter saknade vinsch Foto: Joakim Nilsson/TT

Helikopter kunde inte användas vid fjällräddning

Uppdaterad
Publicerad

Polisens nya helikopter kunde inte användas i samband med att en man föll ned i en ravin i Jokkmokksfjällen.

Polisen köpte in sju nya helikoptrar under förra året för 62 miljoner kronor styck. En av helikoptrarna är placerad i Boden och en i Östersund.

Men när en man föll ned i en djup ravin i Jokkmokksfjällen på påskafton kunde helikopern inte användas, uppger SR Ekot i Luleå. Orsaken var helikoptrarna saknade vinschar som används för att hissa ned fjällräddare och hjälpa människor i nöd.

– När vi fick de nya helikoptrarna insåg vi att vi inte skulle hinna utbilda personalen innan vi gjort av oss med de gamla helikoptrarna, säger polisfllygets chef Bengt Grönlund till Ekot.

– Då var det ett ställningstagande vi fick göra, att vi är utan vinschförmåga fram till och med maj, säger Bengt Grönlund.

Avsaknaden av vinsch ledde till att polisen vände sig till Norge för att få tag på en helikopter som kunde lyfta upp den skadade mannen i ravinen i Jokkmokksfjällen. Det i sin tur ledde till att räddningsinsatsen fördröjdes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.