Parkalombolo IK Foto: Parkalombolo IK

Hemmapremiär på Sveriges nordligaste gräsplan

Uppdaterad
Publicerad

Idag, lördag, är det hemmapremiär för Parkalombolo IK.

Laget spelar i divison 4 Norra Norrland. Nästan alla spelare är bosatta i Kiruna men reser 17 mil till hemmamatcherna på Palovallen i Parkalompolo (folkmängd ~30 bofasta) i Pajala kommun.

Ett av få byalag som överlevt ”klubbdöden” i Norrbotten, detta tack vare sina eldsjälar med hjärtat för hembygden, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Om laget

Lagets fullständiga namn är Parkalompolo IK och bildades 1950.

Trots sin litenhet hade man igång A-, B- samt ungdomslag under 1970-talet och man lyckades ta sig till div IV för första gången -78.

Första delen av 1980-talet har man ett lag som stod sig väl i div IV, dock utan att lyckas avancera uppåt. Senare delen av 80-talet åker man istället hiss mellan div IV och div V.

1996 är det mest framgångsrika året vad gäller seriespel. Man slogs om seriesegern i division IV men fick då nöja sig med bronspengen.

Fakta: Klubbens hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.