Hennes man räddades av mobilräddare

Uppdaterad
Publicerad

När Tomas Vesterlund drabbades av hjärtstopp larmade hans fru 112. Först på plats var mobilräddaren Dan Fors som med hjälp av hjärt- och lungräddning kunde hålla honom vid liv till dess att ambulans anlände. –För oss betyder mobilräddare livet, vi fick en andra chans, säger Tomas Vesterlunds fru Anita Vesterlund.

Allt fler norrbottningar vill bli så kallade mobilräddare som kan rycka ut när någon fått hjärtstopp. För Anita och Tomas Vesterlund kom en mobilräddare att spela en avgörande roll.

– Jag låg och läste den där boken om curlingtjejen som fått cancer och plötsligt snarkar min man till på ett konstigt sätt, berättar hon.

Anita Vesterlund knuffar då till sin make för att få en reaktion men han vaknar inte. Då reser hon sig ur sängen och går runt till hans sida och drar av honom täcket men hon får ingen reaktion.

– Och då ser jag att han är helt grå i ansiktet och jag tror ju att han redan är död och det är då jag ringer 112, säger Anita Vesterlund.

Mobilräddare först på plats

När Anita Vesterlund ringt 112 så larmas både ambulans och mobilräddare. Och lyckligtvis når larmet en mobilräddare som bor bara cirka 600 meter bort. Han hinner först.

– När jag är på plats så rusar jag ju in och försöker starta hjärt- och lungräddning, eller jag tar vid där frun redan har börjat så gott hon kan. Och jag jobbar på tills ambulansen kommer och då fortsätter vi tillsammans, säger Dan Fors som är mobilräddare.

Vill ge tillbaka

Nu är dottern i familjen själv i startgroparna för att bli mobilräddare. 

– Jag tycker ju att det är jätteviktigt att man vet vad man ska göra om någon får ett hjärtstopp, att man kan agera, säger dottern Jenny Eriksson.

Så du vill ge tillbaka eftersom din pappa fick hjälp av en mobilräddare?

– Absolut, säger Jenny Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.