Foto: Bevis från polisen

Misstänkt för hets mot folkgrupp – ställs inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

En man från Jokkmokk skrev hatiska inlägg om samer på sin Facebooksida – i dag ställs han inför rätta vid Gällivare tingsrätt.

Det var i december förra året som händelsen utspelade sig, rapporterar SVT Sápmi och Sameradion.

Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att mannen: ”har hotat och uttryckt missaktning mot samer genom inlägg på Facebook. Inläggen har fått spridning genom att mannens profil var öppen och lästes och kommenterades av flera andra personer. Mannen begick gärningen med uppsåt”.

Erkände brottet

Inläggen uppmärksammades av flera personer som kände starkt obehag och mannen polisanmäldes.

Mannen har i ett polisförhör i mars erkänt att han skrivit inläggen på Facebook – men han hävdar att han skrivit inläggen i frustration och att de inte varit riktade mot samer mot folkgrupp, utan mot ett antal personer som besökt honom under natten.

Mannen hävdar nämligen att han samma natt som han skrev inläggen blivit misshandlad i sin egen lägenhet.

Dom om två veckor

Detta motsägs dock i polisanmälan mot mannen – där det hävdas att det i själva verket var han som var i färd med att misshandla en annan person, innan en tredje gick emellan.

Men mannen är inte åtalad för misshandel utan för hets mot folkgrupp – där fängelse finns i straffskalan, enligt SVT Sápmi och Sameradion.

Rättegången hölls under onsdagen i Gällivare tingsrätt. Dom i målet väntas komma om två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.