Flygkraschen i fjällen: Svarta lådor återfunna

Uppdaterad
Publicerad

Statens haverikommission har återfunnit alla nödvändiga delar av de två svarta lådor som fanns på det flygplan som havererade vid Oajevágge mellan Akkajaure och Norska gränsen.

Under lördagen hittades delar av de två så kallade svarta lådor som fanns ombord på planet. Under söndagen hittades de delar som saknades.

– Det har varit kallt och besvärligt att ta sig till haveriplatsen och vi har jobbat under hotet om en kommande snöstorm, säger Jonas Bäckstrand utredningsordförande vid Haverikommissionen till SVT Nyheter Norrbotten.

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

Spelar in ljud

Eftersom flygplanets båda svarta lådor har hittats har haverikommissionen gott hopp om att kunna utröna varför flygplanet störtade. I den ena finns inspelat ljud från cockpit. Den andra lådan registrerar tekniska uppgifter om flygningen.

Hur viktigt var det att hitta alla delar?

– Det är avgörande för den fortsatta utredningen för att få svar på vad som hände, säger Jonas Bäckstrand.

Tar tid att analysera

Att utvinna informationen och analysera den kan komma att ta några veckor. Haverikommissionen planerar att publicera en fullständig rapport om olyckan inom tio-tolv månader från händelsen.

– Vi hoppas kunna utvinna information ur de här lådorna. Vi får åka tillbaka till haveriplatsen om vi behöver fler vrakdelar till vår undersökning, säger Jonas Bäckstrand.

Haverikommissionen planerar att publicera en fullständig rapport om olyckan inom tio-tolv månader.

Ett 30-tal personer letade under söndagen efter kvarlevorna efter de två besättningsmän som befaras ha omkommit i kraschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

Mer i ämnet