Hör överste vittna om liknande dödsolycka i Norge

Uppdaterad
Publicerad

2006 gick en stridsvagn genom isen i Nordnorge och två norrmän dog. Redan då förutspådde garnisonschefen i Boden, Frank Westman att något liknande kunde hända i Sverige. 

– Jag är bestört över det som hänt i Boden igår kväll, säger Frank Westman.

De två norska soldaterna Kenneth Møller Nyen från Våler i Solør och Knut Christian Syse frånTønsberg, båda 21 år, dog då deras stridsvagn gick genom isen på en myr under militärövningen Cold response utanför Narvik i Nordnorge 2006. 

Dödsolycka under ”Vintersol”

De svenska förband som deltog i övningen var snabbt på plats men lyckades inte rädda livet på två av de norska soldaterna som blev kvar i stridsvagnen. De var fyra i besättningen i den norska stridsvagnen av typen Leopard 2 och två soldater tog sig ur stridsvagnen själv.

Förutspådde att det kunde hända i Sverige 

Men redan 2006 förutspådde Frank Westman, som var delegationschef för svenska styrkan under övningen i Norge, att något liknande kunde hända i Sverige. 

– Vi har ännu tyngre fordon än vad norrmännen hade då, så scenariot kändes inte helt otroligt, säger den före detta garnisionschefen i Boden Frank Westman.

LÄS ÄVEN: Försvarsmakten: Bandvagnar ska inte användas på is

2000 svenska soldater deltog i Nato-övningen 2006, många var från I19 i Boden.

– Det är klart att det var tufft för våra soldater men jobbigast var det för norrmännen som hade en relation till dem som dog, säger Frank Westman.

Här kan du höra hela intervjun med garnisonschefen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka under ”Vintersol”

Mer i ämnet