Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se musikensemblen från Kiev framföra sin ukrainska folkmusik i Luleå. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Hör ukrainska folkmusiken i Luleå: ”De vill att vår kultur ska försvinna för alltid”

Uppdaterad
Publicerad

Publiken i Luleå fick uppleva den energifyllda ukrainska folkmusiken – med en unik och modern twist. Besökare uttryckte sin oro för att Ryssland vill försöka radera ut landets traditionella kultur.

– Extremt viktigt att berätta om ukrainsk musik, säger Natalia Hammarberg.

US Orchestra är en musikensemble från Kiev som framför ukrainsk folkmusik på antika instrument. Under helgen avslutade de sin Sverige-turné i Luleå.

– Jag vill tacka för det varma mottagandet och för Sveriges stöd till Ukraina. Det känns och är väldigt viktigt, säger musiker Andrii Levchenko.

Under konserten uttrycktes en oro för vad som kan hända om Ryssland går segrande i kriget.

– Ryssland vill tyvärr sudda ut det ukrainska folket och vår kultur från jordens yta, säger besökaren Natalia Hammarberg.

”Väldigt tacksam”

Ukrainska flyktingen Olena uttryckte sin tacksamhet:

– Jag är väldigt tacksam för möjligheten att höra levande ukrainsk musik här i norra Sverige! Jag är djupt berörd och känner stolthet för musikerna.

Konserten hölls under minnesdagarna för offren i ukrainska svältkatastrofen Holodomor. Mellan musikstyckena pratade de om tragedin.

– En av våra uppgifter, förutom kulturellt berikande, är att prata om hungersnöd och folkmord. Tyvärr förstår jag att det inte är en särskilt ”musikalisk” fråga, men vi är ansvarsfulla medborgare i vårt land, säger musikern Sergii Postolnikov.

Hör folkmusiken och musikerna samt besökare i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.