Fördubblade kostnader för hyrsjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Inhyrda sjuksköterskor kostar landstinget alltmer och Vårdförbundet riktar kritik mot landstinget

Under det senaste året har landstinget betalat flera miljoner kronor mer för att hyra in sjuksköterskor från bemanningsföretag jämfört med året innan. Och det här väcker starka reaktioner inom Vårdförbundet.

-Det är allvarligt att man inte kan rekrytera personal till vården. Redan nu är det hård belastning på sjuksköterskorna och om börjar hyra in sjuksköterskor i större utsträckning, så ökar belastningen på ordinarie personal, säger Kristina Berg, styrelseledamot Vårdförbundet Norrbotten.

Sjuksköterskor i Norrbotten

Fördubblade kostnader

Under det gångna året har landstinget i Norrbotten betalat drygt 7 miljoner kronor för inhyrda sjuksköterskor, vilket är mer än en fördubbling jämfört med året innan.

Och en inhyrd sjuksköterska kostar landstinget närmare 25.000 kronor mer i månaden jämfört med den som är landstingsanställd.

”Patientsäkerheten äventyras”

-Jag tror att bristen på sjuksköterskor beror på stora pensionsavgångar, men vi jobbar också mycket övertid och dubbla arbetspass och det kanske gör att sjukskrivningarna ökar. Det här kanske också gör att ungdomar inte vill jobba inom landstinget, säger Kristina Berg, styrelseledamot Vårdförbundet Norrbotten.

Och bristen på ordinarie personal kan få allvarliga följder.

-Patientsäkerheten äventyras. Om vi inte har ordinarie personal på plats, så blir vården lidande, säger Kristina Berg, styrelseledamot Vårdförbundet Norrbotten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuksköterskor i Norrbotten

Mer i ämnet