Foto: Grafik Tomas Joanson

Ilska efter nedlagd busslinje i Pajala

Publicerad

Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö (s) hotar att bryta samarbetet med Länstrafiken efter beskedet att busslinjen mellan Muodoslompolo och Pajala läggs ner.

Länstrafiken planerar att plocka bort busslinje 504 mellan Muodoslompolo och Pajala och ersätta den med tre nya kommunala busslinjer. En mellan Kitkiöjoki och Pajala, En från Sudjavaara till Karesuando och en mellan Muodoslompolo och Kilangi. Orsaken är, enligt Kenneth Johansson, vd på Länstrafiken, att för få valt att åka med bussarna.

– Linje 504 är en så kallad stomlinje där endast en person har åkt regelbundet under hela förra året. Även dessförinnan har väldigt få människor nyttjat busslinjen. Den typen av trafik kan vi inte bedriva, säger han.

– Linjen är mestadels till för skolskjutsar, så det vi nu har gjort är att gå ut med en ny upphandling där vi skapar tre nya linjer för att klara behovet.

Två miljoner kronor dyrare för Pajala kommun

Om förslaget blir verklighet innebär det att kostnaden flyttas från landstinget till kommunerna. Enligt Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö (s) innebär det för Pajalas del en fördyring med två miljoner kronor per år.

– Jag blir förbannad. Det här känns absolut inte okej. Det verkar som att man lämnar den här delen av länet helt åt sitt öde. Allt ska ner till kusten, säger Rantakyrö och fortsätter;

– Det kommer att ställa till det för oss. Med tanke på kommunens ekonomi där vi redan tvingats till skattehöjningar och kämpar för en budget i balans känns det som att krama vatten ur en sten. Jag är väldigt bedrövad över att man gör så här från Länstrafikens sida.

Men kan du ha förståelse för beslutet om det inte har varit några resenärer på sträckan?

– Jag synar deras underlag. Jag litar inte på det. Om Länstrafiken väljer att driva igenom det här bryter vi samarbetet med dem och tittar på andra lösningar. Vi måste försöka hitta en egen aktör lokalt som kan ta över linjen. Det blir billigare än att gå via Länstrafiken, säger Rantakyrö.

Byarna tappar viktig samhällsservice

Harry Rantakyrö berättar att kommunledningen nyligen fick besök av representanter från riksdagen som ju har tillsatt en glesbygdskommitté som syftar till att hela Sverige ska leva.

– Då pratades det bland annat om vikten av kommunal service. Busslinjen mellan Muodoslompolo och Pajala används inte enbart för persontrafik. Den är en viktig del av den kommunala servicen och bland annat används den för varutransporter till butikerna i byarna.  Hur ska vi säkerställa att människor kan bo i Pajalas 84 byar?

En katastrof enligt butiksinnehavaren

Susanne Svennemyr som driver en livsmedelsbutik i Muodoslompolo reagerar omedelbart på beskedet.

– Det är en katastrof för oss. Om linjen läggs ner vet jag faktiskt inte vad som kommer att hända. Vad kommer den nya bussen att transportera? Hur ska gods kunna hämtas och lämnas hädanefter? Besparingen är konstig. De har inte ens pratat med oss om det här eller lyssnat hur vi klarar oss utan transporterna. För vår by är beslutet ödesdigert. De har redan plockat bort distriktssköterskan i byn och skolan har lagts ner. Den kommunala servicen är för dålig. Vi känner oss bortglömda, säger Susanne Svennemyr.

Länstrafikens vd Kenneth Johansson förvånas över kritiken från kommunalrådet;

– Jag kan förstå att det är stora pengar för en liten kommun men jag blir ändå förvånad. Jag har ju pratat med Harry om de här frågorna tidigare och mina medarbetare jobbar tillsammans med Pajala kommun för att hitta en lösning.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.