Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ”toalettmålet” som Infjärden gjorde när Sunnanås målvakt var på toa. Foto: SvFF/PT

Infjärdens skitmål döms bort – tränaren: ”Ryggradslöst”

Uppdaterad
Publicerad

Infjärden kvitterade till 4-4 när motståndarnas målvakt var på toa. Domaren godkände målet men ändrade sig och frågan har varit uppe på förbundsnivå. Nu har domen fallit och protesten avslås.

Under tisdagen rapporterade SVT om det uppmärksammade skitmålet i herrarnas division III. Sunnanås målvakt gick på toa under ett spelavbrott och när domaren blåste i pipan igen var han fortfarande kvar på muggen.

Infjärden kvitterade till 4-4 och domaren godkände målet men ändrade sig. Matchen slutade 4-3 och gästerna från Piteå överklagade beslutet till Västerbottens fotbollförbund som nu har fattat sitt beslut.

– Vi fick avslag på alla våra yrkanden. Det är ryggradslöst från tävlingskommittén, säger Per Anders Blind, tränare i Infjärden och själv tidigare fotbollsdomare.

Tror att domarna kommer jagas

Han tycker motiveringen är makaber.

– De lutar inte beslutet mot något regelverk och menar att domaren har oinskränkt makt att fatta beslut från sin egen förmåga.

Därför befarar nu Per Anders Blind att det kommer bli en öppen jakt på domarna.

– Motståndarnas ledare skrek domaren i ansiktet tills han ändrade sig. Jag tror inte att det är ett sådant fotbollsklimat vi vill ha i Sverige.

Så motiveras beslutet

Infjärden överväger nu att överklaga beslutet som bland motiveras enligt följande:

”Vid en sammantagen bedömning anser Tävlingskommittén (TK) att tillämpningen att inte döma mål utan i stället starta om med hörnsparken inte är ett åsidosättande av en tävlingsbestämmelse utan en tillämpning av en spelregel.”

TK anser att domaren har rätt att ändra sitt beslut så länge inte spelet återupptagits med avspark för mål eller blåst av halvleken/matchen.

Infjärdens krav som ratades

Infjärden lämnade in tre yrkanden till förbundet:

  • Målet godkänns, Linus Olsson registreras som målskytt med slutresultatet 4–4.
  • Målet godkänns och matchen spelas klart från 4–4.
  • Omspel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.