Investering för konstmuseum klubbades

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten i kommunfullmäktige klubbade investeringen på 90 miljoner för bland annat ett länskonstmuseum i nya stadshuset. Delar av oppositionen vidhöll att LKAB borde betala.

Centerpartisten Gunnar Selberg anförde motståndet mot investeringskostnaden och ansåg att budskapet från kommunledningen hela tiden har varit att LKAB ska ”bjuda på museet” som kompensation för olägenheterna som stadsflytten innebär.

– Det var något som skulle ingå i det nya stadshuset för att vi skulle tvingas flytta, säger han.

Länskonstmuseum Kiruna

Han föreslog därför att kommunen skulle återuppta förhandlingar med LKAB om kostnaden.

Kommunalrådet Kristina Zakrisson ansåg å sin sida att något löfte aldrig har uttalats och att de hela tiden har varit införstådda med att länskonstmuseet är en funktion som inte finns i dagens stadshus och därmed något som kommunen ska betala.

– LKAB ska ersätta volym, funktion och kvalité. Om kommunen vill uppgradera på någon punkt är det kommunen som ska stå för det, säger hon.

Miljöpartisten Henry Emmoth lade ett eget förslag om avslag, men fick inte med sig någon i fullmäktige. Kommunledningens förslag ställdes därefter mot Gunnar Selbergs förslag och det förstnämnda antogs genom acklamation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Länskonstmuseum Kiruna

Mer i ämnet