Jägareförbundet: ”Oroande för jägarna”

Uppdaterad
Publicerad

Dagens dom är oroande för alla ortsbor som vill jaga och fiska, det menar Birgitta Isaksson från Jägareförbundet.

Glädjen var stor bland samebyns representanter på plats i Gällivare tingsrätt när domen om Girjas rättigheter kring jakt och fiske kom. Men från Jägareförbundets sida ser man med oro på vilka konsekvenser domen kan få om den vinner laga kraft.

– Det är oroande för jägarna här uppe men jag förutsätter att domen kommer att överklagas, säger Birgitta Isaksson från Jägareförbundet i Norrbotten .

Rätten till fjälljakten

I domen skriver tingsrätten att staten inte får upplåta jakt på småvilt och fiske utan samebyns samtycke.

– Då ska det ske genom en sameby men på vilka villkor och till vilka kostnader? Det är självklart mycket oroande.

Allt pekar på att det kommer att bli en lång process, kanske flera år innan domen vinner laga kraft. Betyder det något för parterna, jägarna och samebyn?

– Det gör det säkert, nu har ju domen just kommit så det är lite tidigt att säga. Men för samebyn kan det nog komma att krävas en massa resurser. För jägarkåren, fiskare och ortsbor kan det nog dyka upp mer organiserat...alltså där man framhåller sina intressen och pekar på vikten för alla oss ortsbor.

Tror du att det finns risk för konflikter?

– Det är svårt att svara på, det är så olika hur man reagerar och hur man kanaliserar sin frustration. Jag hoppas att man gör det på ett bra sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet