Jan Larsson (S) kommunalråd Pajala

Jan Larsson (S) får kritik – JO-anmäler länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Pajalas kommunalråd Jan Larsson (S) får i ett tiotal fall allvarlig kritik av länsstyrelsen i sin roll som överförmyndare och anses sakna både kompetens kunskap och omdöme.

Inspektionen hos överförmyndaren i Pajala kommun har lett till en förödande kritik mot Jan Larsson på ett flertal områden.

Länsstyrelsen betonar att många av bristerna uppmärksammades vid den föregående inspektionen för två år sedan och menar att det är ”anmärkningsvärt” att åtgärder inte satts in.

”Saknar kunskap”

Det handlar bland annat om sammanblandning av medel, att överförmyndaren godkänt att en god man betalt med sitt eget kort och sedan gjort en överföring från huvudmannens konto till sitt eget.

”Länsstyrelsen vill informera om att detta inte är förenligt med bestämmelserna.”

Men också om att han påstått att det inte är tillåtet som anhörig att beställa eller avbeställa tider för fotvård, frisör, läkarbesök och liknande utan att ha ett medgivande från god man, vilket är fel

Enligt inspektionen ska Jan Larsson i ett brev dessutom hotat med åtgärder för att förhindra sådana initiativ.

”Länsstyrelsen finner det anmärkningsvärt att överförmyndaren saknar kunskap om vem som har rätt att vidta omsorgsåtgärder för en huvudman. Överförmyndaren får därför allvarlig kritik”.

Kan avsättas

Jan Larsson får också kritik för sitt agerande när det gäller boupopteckningar och arvskifte, omprövning och ansökan av förvaltarskap och granskning av poster i årsräkning.

”Länsstyrelsen ifrågsätter både överförmyndarens omdöme och kompetens. De brister som länsstyrelsen uppmärksammat riskerar att leda till rättsförluster för enskilda.”

Länsstyrelsen kräver nu att Pajalas överförmyndare återrapporterar vilka åtgärder som vidtagits mot bristerna.

”Länsstyrelsen kommer därefter att ta ställning till eventuella ytterligare åtgärder.”

Och ytterligare åtgärder, det kan innebära att överförmyndaren avsätts av tingsrätten.

Gör JO-anmälan

Jan Larsson är mycket upprörd över inspektionen som han delvis menar bygger på rena felaktigheter och slarv.

Bland ska granskarna ha påstått att det saknades bilagor i en akt, när det i själva verket fanns 30 bilagor.

– De anklagar mig för att vara omdömeslös och sakna kompetens, men jag är förtroendevald och kompetensen skaffar man sig eftersom. Det ser ut som om jag misskött mig så in i bomben med allvarlig kritik här och där. Jag är upprörd som fasen. I minst fyra fall är kritiken helt felaktig, säger Jan Larsson..

  Han säger att han känner sig orättvist behandlad och kränkt över inspektionen.

– Det handlar om min heder. Visst gör jag någon tabbe, men det här godtar jag inte. Jag ska anmäla länsstyrelsen till JO för att få upprättelse. Jag tycker att länsstyrelsens agerande är en skandal, men vi får se vad JO säger, säger Jan Larsson.

Fakta överförmyndare

Pajala kommun har ingen överförmyndarnämnd, som många andra kommuner i Norrbotten. I stället har Jan Larsson (S) fått förtroendeuppdraget att vara överförmyndare och direkt underställd kommunfullmäktige.

Han är i dag kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd och länsstyrelsen har fått många samtal från invånare som ifrågasatt att han sitter på dubbla stolar, men han ser det inte själv som ett problem att han har flera roller.

Som ställföreträdande revisor har det förre kommunalrådet Owe Pekkari (S) valts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.