Jojk levererade fredsbudskap till påven

Uppdaterad
Publicerad

Cariola Rosdotter Eriksson från Gällivare jojkade för påven vid en mässa på Malmö Arena inför 19 000 åskådare.

– Det gick otroligt bra och kändes verkligen mäktigt och jag försökte verkligen leverera ett fredsbudskap till påven genom jojken, säger Cariola Rosdotter Eriksson.

Påven var konfunderad

Först inledde hon hela mässan genom att jojka men den stora stunden kom då hon fick avslutat mässan genom att jojka även för påven. Samtidigt textades jojken på engelska på en storbildsskärm.

– Det blev inte ett vanligt musikframträdande utan mer som en ceremoni eftersom jag hade ljusbärare som gick bakom mig samtidigt som jag jojkade, säger Cariola Rosdotter Eriksson.

Cariola Rosdotter Eriksson kom gåendes mot påven samtidigt som hon jojkade.

– Först letade både påven och övriga publiken efter vart jojken kom ifrån eftersom de inte såg mig först och då såg påven lite konfunderad ut men när han fick syn på mig så log han faktiskt, säger Cariola Rosdotter Eriksson.

Katolska kyrkan och Vatikanen hade fått texten till jojken i förväg och de hade godkänt den.

– Före allt var jag nervös att något skulle gå fel så jag blev förvånad själv när nervositeten bara försvann och allt gick jättebra, säger Cariola Rosdotter Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.