Jokkmokk fick 150 nya invånare på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Asylboenden som öppnar med kort varsel ställer stora krav på kommunerna. För Jokkmokk innebar det att kommunen fick 150 nya invånare att ansvara för från en vecka till en annan.

I somras öppnade två nya asylboenden – ett i Vuollerim och ett i Porjus. För Jokkmokks kommun innebar det framför allt ett krav och det är att de måste kunna erbjuda skola och förskola till barnen som söker asyl.

– Naturligtvis var det lite problem från början eftersom vi inte visste hur många barn det handlade om men det har gått bra, säger Gunilla Nyberg som jobbar som integrationssamordnare i Jokkmokk.

Till slut visade det sig handla om 23 barn som skulle in i kommunens verksamheter. Och på Västra skolan anställdes en till lärare till förberedelseklassen. Men det är inte bara kommunerna som måste vara flexibla.

Även barnen som flytt sina hemländer måste vara beredda på snabba ryck.

Simili passerade flera städer

Simili Sleman är 13 år och från Syrien, hon passerade flera andra svenska städer innan hon tillslut landade i Jokkmokk som hon aldrig hört talas om innan hon kom dit.

Men både hon och hennes kompisar tycker att skolan är bra och viktig. 15-åriga Heaven Mehare fungerar lite som hjälplärare då han kan hjälpa till att tolka från arabiska till engelska eller svenska. Han bor på kommunens boende för ensamkommande flyktingar och vill bli forskare när han blir stor.

– Skolan är bra. Här lär man sig språk och får vänner och kommer in i samhället. Så är det, säger han.

”Självklart att Jokkmokk ska vara med”

På kommunen tycker de att det är synd att de har så lite att säga till om när det gäller asylboenden. De menar att förutsättningarna att ta hand om både nya och gamla invånare kunnat varit bättre.

-  I dag har vi inget att säga till om. Vi blir informerade ofta med kort varsel och sedan är det bara för oss att hantera det. Det har gått bra. Jag är stolt över alla bybor som har ställt upp och velat hjälpa till genom att samla in kläder och leksaker, säger Gunilla Nyberg.

Hon tycker att det är självklart att Jokkmokk ska vara med och ta ett ansvar när det gäller de asylsökande som kommer till Sverige.

– När världen ser ut som den gör så måste alla vara med och hjälpa till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.