Jokkmokk har intagit Huddinge

Uppdaterad
Publicerad

För 17:e året i rad anordnas just nu en Jokkmokks marknad i miniatyr – cirka en kvart från Stockholms centralstation med pendeltåg.

Under några dagar varje höst blir kåtor, samisk musik och marknadsstånd ett inslag i Huddinge centrum, strax söder om Stockholms stad. SVT Nyheter Norrbottens reporter Erica Larsson åkte dit för att se vad den lite ovanliga vänskapen handlar om.

– Det finns ju många som flyttar in norrifrån till Stockholm, men det finns ändå en stark känsla för sitt ursprung, där man kommer ifrån. Och Jokkmokksdagarna är en ganska unik aktivitet i de här områdena, säger Bengt Blomqvist, representant för Huddinge Centrum.

Men det handlar inte bara om att göra det hemtrevligt för norrbottningar i Stockholm. På plats finns också representanter för Jokkmokks kommun, och förhoppningen är att Jokkmokksdagarna ska vara ett skyltfönster för orten.

– Det ger ju en försmak av vad Jokkmokks marknad är, och många blir sugna att åka upp och se ”the real thing”, säger

Men finns det inte en risk att stockholmarna nöjer sig med att åka till Huddinge, och skippar riktiga Jokkmokks marknad?

– Visst kan det vara sådana som nöjer sig, men jag tror att det ger en försmak. Vad man kan uppleva och vad mycket mer man kan uppleva när man kommer till Jokkmokk, så jag tror inte det är någon risk, säger Pia Emretsson, som är på plats som representant för Jokkmokks kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.